Društvo

MUP intervenisao u više mesta zahvaćenih nevremenom: Poplavljene ulice u Novom Sadu, u Koceljevi ugroženi vrtić i škola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

19:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine donele su poplave nekim delovima Srbije. Pripadnici MUP-a intervenisali su u više mesta, a evakuisane su tri osobe.

Zbog posledica padavina, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intervenisali su na teritoriji Grada Novog Sada, opštine Beočin, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu, saopštio je MUP.

 

 

Vatrogasci-spasioci evakuisali su dve osobe sa krova poplavljenog automobila u Partizanskoj ulici u Novom Sadu i još jednu osobu u Koceljevi gde je došlo do plavljenja nekoliko objekata.

Euronews Srbija

Trenutno, navodi MUP, nema ugroženih lica, a pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su na crpljenju vode iz podrumskih prostorija u Rumi, u mestu Čerević, Žablju, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je na svom Instagram profilu napisao da je strašno nevreme pogodilo večeras Novi Sad i napravilo zastoje u saobraćaju.

Kako je dodao, sve komunalne službe su na terenu i rade na otklanjanju i saniranju nastale štete kako bi Grad nastavio normalno da funkcioniše u šta se i gradonačelnik lično uverio.

 

 

U Zrenjaninu i okolini palo je tokom večeri oko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog toga je saobraćaj bio usporen na raskrsnicama i kritičnim mestima u gradu gde kišna kanalizacija ne može da primi svu vodu. Problema je bilo u naselju Mala Amerika kod zgrade Suda, na raskrsnici ulice Cara Dušana i magistrale, u naselju Četvrti jul, na Novoj pijaci. Padao je i grad veličine klikera, a nakratko je centar grada bio bez struje.

Obilne padavine su nanele štetu izniklim usevima, koji su ostali u blatu i vodi

U Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća, kao i u Valjevskoj Loznici gde je voda prodrla u podrumske prostorije jednog lokala.

 

Euronews/Nataša Jovanović

Dvorište u Koceljevi

Jak pljusak zahvatilo je večeras zapad Srbije i delove Vojvodine među kojima je i Novi Sad koji je u pojedinim delovima poplavljen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Utakmica polufinala Kupa Srbije između Vojvodine i Čukaričkog prekinuta je zbog lošeg stanja terena na stadionu „Karađorđe“ u tom gradu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz pojedinih mesta na Fruškoj gori u kojima je padao i grad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Poplavljene su ulice u centru Koceljeve, kao i nekoliko domaćinstava, a voda ugrožava školu i vrtić. RTS javlja da su se izlili manji vodotoci Sumoljevac, Rašnica, Lukinac.

Kako javljaju lokalni mediji, oko 17:45 Zrenjaninom je protutnjalo snažno nevreme, praćeno jakim udarima vetra i ledom veličine klikera. Da li je i kolika šteta naneta voćnjacima, tek će biti utvrđeno.

Jake padavine zadale su probleme i u Kragujevcu. Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama se vidi da su ulice u tom gradu prepune vode.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Područje užičkog sela Karan u popodnevnim satima zahvatilo je jako nevreme praćeno obilnim padavinama i do 30 litara kiše što je dovelo do bujica koje su dovele do porasta nivoa potoka Stanci i njegovog izlivanja, rekao je za Tanjug Zoran Militarov, načelnik komunalne inspekcije Grada Užica.

„Došlo je do začepljenja propusta i nemogućnosti da voda nastavi dalje svojim tokom pa je došlo do izlivanja na put i ulazak vode u jedan broj objekata“, rekao je Militarov i istakao da ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi ljudski životi.

Trenutno se. kako je dodao, preduzimaju mere da se otkloni to zapušenje iako je došlo do stabilizacije vodotoka, ali s obzirom na to da se mogu očekivati narednih dana isto ovako obilne padavine onda je neophodno da se ti radovi i izvedu. On je podsetio da su velike poplave na ovom području bile i 2014. godine.

Hrvatska se već četiri dana bori sa poplavama koje su odjednom pogodile skoro cele zemlju, a zbog reka koje su se izlile iz korita i aktiviranih klizišta u Bosni i Hercegovini proglašeno je vanredno stanje. Poplave su zahvatile i Italiju i u njima je dosad stradalo osam osoba.

 

Komentari (0)

Srbija