Društvo

Danas sunčano, ali ne zadugo: Uskoro će nam opet biti potrebni kišobrani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2023

-

07:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kiša u Srbiji polako prestaje i uskoro će krenuti da se razvedrava. Međutim, to i ne znači i kraj problemima sa mogućim poplavama.

Danas će biti prijatnije nego juče, ali i dalje sa vrednostima ispod proseka za maj. U najtoplijem delu dana, temperatura će biti od 21 stepena na zapadu, do 25 stepeni na istoku zemlje.

Strujanje vazduha, odnosno vetar, danas će biti slab do umeren promenljivog pravca.

Mada je za naredne sate prognozirano razvedravanje, atmosfera je i dalje nestabilna. 

Velika količina vlage i dalje kruži u višim slojevima, što znači da još ponegde može pasti još koja kap kiše.

Najviše šansi za padavine imaće istočni predeli, u oblasti Negotinske i Timočke Krajine. U ostalim krajevima biće suvo, uz smenu sunca i oblaka.

Iako će tokom vikenda biti suvo i sunčano, sa zapada regiona stižu nam nabujale reke, tako da već danas očekujemo da će vodostaji prevazići granice redovne odbrane od poplava. Najkritičnije biće na Savi kod Šapca.

Ciklonalni vrtlog sa sredozemlja krenuo je da se popunjava, a to znači smirivanje vremena, prestanak kiše i razvedravanje. Vreme u Srbiji sada će biti pod uticajem visokog vazdušnog pritiska,  što implicira suvo uz manje oblaka i više sunca.

"Za dane vikenda biće suvo, sunčano i toplo. Temperatura će se kolebati oko 25-26 stepeni.
Ono na šta treba skrenuti pažnju, jeste da su pljuskovi i grmljavina tokom vikenda i dalje mogući na planinama", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze Euronews Srbije, Milena Lazarević.

"Od ponedeljka nam stiže i novi kišni talas, koji će nažalost pogoršati već lošu situaciju sa nabujalnim rekama. Globalni sistem za rano mapiranje poplavljenih područja daje da bi Srbiju mogle da zadese ozbiljne poplave između 22 i 24. maja", dodaje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija