Društvo

NABUJALE REKE Sava u porastu kod Šapca, voda se povukla u Koceljevi

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

08:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sava kod Šapca danas će prevazići liniju redovne odbrane od poplava, ali će i dalje ostati ispod linije vanredne odbrane od poplava, rekao je u razgovoru za Euronews Srbija Davor Vidović, načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje.

"Imali smo jedno nevreme koje je donelo probleme u funkcionisanju samih gradova - Novog Sada, Zrenjanina, Rume. Izlila se velika količina padavina u kratkom roku i kišna kanalizacija nije uspela da prihvati svu tu vodu"

Vidović kaže da je kiša koja je padala po ruralnim oblastima izazvala određena izlivanja nekih potoka koji su se podigli i napravili štetu.

"Postoji velika razlika tamo gde je kišna kanalizacija koja ne može da primi dovoljno vode, pa se ona zadržava, i između bujičnih vodotokova koji su jednostavno nebranjeni, pa dolazi do bržeg slivanja vode usled samih padavina", dodaje.

Euronews/Nataša Jovanović

Koceljeva

Kako ističe, ekipe Sektora za vanredne situacije izašle su na teren na tim lokacijama i izvršile ispumpavanje vode, evakuisana je jedna osoba, dok se trenutno u saradnji sa Crvenim krstom radi na isušivanju samih domaćinstava koja su bila poplavljena.

"Voda se lagano povukla u svoja korita", dodaje Vidović o situaciji u Koceljevi.

Crveni krst Srbije uputio je danas i pomoć za domaćinstva koja su bila ugrožena bujičnom poplavom koja je zahvatila opštinu Koceljeva. Ukupna količina pomoći od 1.300 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, setova za čišćenje posle poplava i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Rizično u Šapcu

Vidović kaže da Sektor za vanredne situacije u saradnji sa RHMZ i Srbijavode prati razvoj situacije u Šapcu gde se danas očekuje vrhunac poplavnog talasa Save.

"Doći će i do porasta Drine zato što Sava usporava sam tok Drine, ali to nije zabrinjavajuće. Sava izlazi iz nekog režima vanredne odbrane od poplava, ali neće prevazići taj nivo. Sve ekipe Sektora su spremne da reaguju za svaki nepredviđeni slučaj. Uvek smo tu da se nađemo građanima"

Poplavni talas koji stiže iz Austrije očekuje se i na Dunavu, ali, kako Vidović naglašava, imamo određeno vreme da se pripremimo i preventivno delujemo.

"Sektor izdaje naredbu za preduzimanje preventivnih i operativnih aktivnosti za ublažavanje posledica nevremena. Tako ćemo, usled ovih procena da će vodostaj narasti, izdati upozorenje i očekivati od lokalnih samouprava i javnih preduzeća da će preduzmu odgovornosti iz svog delokruga"

Euronews/Petar Alimpijević

Novi Sad

U te aktivnosti spada raščišćavanje prilaza vodotokova, kanala i kišne kanalizacije koje su uglavnom najveći problem.

"Svi znaju gde se u njegovom regionu nalaze kritične tačke i kako treba dejstvovati. Sektor je tu da maksimalno pomogne, naravno koristeći kapacitete javnih preduzeća i lokalnih samouprava", zaključuje Vidović.

Raste Kupa kod Petrinje, očekuje se rekordan vodostaj

Zbog obilnih kiša pojedine delove Hrvatske zahvatile su poplave, a u Petrinji se očekuje dolazak vodenog talasa. Vodostaj Kupe kod Petrinje je nastavio da raste i sad iznosi 974 centimetra.

Očekuje se da bi na vrhuncu vodenog talasa Kupa mogla narasti do rekordnih 1.000 centimetara, prenosi Indeks.

U Sisku je voda probila nasip koji je oštećen u zemljotresu. Kroz Karlovac je prošao veliki vodeni talas, a vodostaj Korane je dosegao rekordan nivo od 852 centimetra.

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je u sredu poplavljen centar grada.

Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao istorijska 302 centimetra, što je čak 39 centimetara više od dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu. Škole u Obrovcu danas počinju da rade.

U Novom Gradu ukinuta vanredna situacija

U Opštini Novi Grad, u Republici Srpskoj, ukinuta je vanredna situacija koja je bila proglašena zbog poplava koje su nastale usled obilnih padavina. 

Načelnik Miroslav Drljača izjavio je je da su sada na snazi redovne mere zaštite od poplava i naveo da se voda se povukla za 89 cenimetara, prenosi RTRS. Dodao je da ima 25 prijava za klizišta.

"Una se počela povlačiti i uspeli smo da sačuvamo centar Kostajnice od poplave", izjavio je načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović.

Naveo je da je plan da se izbaci voda iz poplavljenih kuća, da one budu očišćene i dezinfikovane.

U Italiji 14 poginulih nakon razornih poplava

Sa poplavama se suočava i Italija, a na severoistoku zemlje poginulo je najmanje 14 ljudi, nakon što su danas pronađena još četiri tela, saopštio je regionalni guverner.

Obilne kiše ove nedelje opustošile su italijansku regiju Emilija-Romanja i  izazvale štetu vrednu nekoliko milijardi evra, a naročito teško je pogođena poljoprivreda, preneo je Rojters.

U tom delu Italije i danas je na snazi crveni meteo-alarm.

U pomenutoj oblasti poplavljene su 42 opštine, gde je zabeleženo 300 klizišta, 23 izlivanja reka, a 400 puteva je oštećeno ili uništeno.

"Suočavamo se sa novim zemljotresom", rekao je novinarima predsednik regije Emilija-Romanja Stefano Bonaćini, podsećajući na seizmički potres iz 2012. godine, koji je uništio hiljade domova.

Napomenuo je i da je otada skoro sve bilo obnovljeno.

"To iskustvo nam je pokazalo da se sve može obnoviti ponovo, siguran sam u to", kaže on.

Prema podacima poljoprivrednog udruženja Koldireti, više od 5.000 farmi ostalo je pod vodom u regionu, kao i mnogobrojni usevi.

U Raveni je i sinoć bilo evakuacija, a prefekt Ravene Kastrese De Rosa izjavio je da se slična situacija nije dogodila više od sto godina i da je potrebna maksimalno angažovanje sistema civilne zaštite.

U nekoliko gradova i dalje ima naselja bez struje i vode za piće, dok su na Apeninima neki zaseoci odsečeni zbog klizišta.

Komentari (0)

Srbija