Društvo

Novine u srednjim školama, sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/05/2021

-

13:38

Novine u srednjim školama, sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu
Novine u srednjim školama, sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Od naredne školske godine biće uvedeno sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja u srednjim stručnim školama u Srbiji. Đaci će moći da se školuju za: tehničara štampe, obućara, stolara, trgovinskog tehničara, tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, tehničara za operativnu forenziku, tehničara PTT saobraćaja.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić kaže za Euronews da se uvode novi obrazovni profili za koje je privreda izrazila potrebu.

Trenutno po dualnom modelu radi 120 škola u Srbiji sa oko 10.000 učenika. Uključeno je oko 900 kompanija u kojima učenici uče uz rad.

“Za narednu školsku godinu, koja počinje 1. septembra, imamo 3.300 mesta za učenike po dualnom modelu. Prošle godine upisano je 2.447 đaka. Ukoliko budemo uspeli da upišemo 3.300 učenika to će biti odličan rezultat”, kaže Grujić.

Ona je navela da epidemija virusa korona nije poremetila upis u škole u kojima đaci uče uz rad, te se nada da će slično biti i u narednoj školskoj godini.

Od naredne akademske godine mladi će po prvi put moći da studiraju na pojedinim fakultetima po dualnom modelu.

Biće to studijski programi koji se odnose na razvoj tekstilne industrije, razvoj inženjerstva.

“Mladi će po prvi put moći da studiraju po dualnom modelu i imaće podjednak fond sati nastave i učenja kroz rad - 450 sati aktivne nastave, 450 sati učenja kroz rad”, istakla je Grujić.

Komentari (0)

Srbija