Društvo

Toplo, sparno, nestabilno: Temperature ove nedelje oko 26 stepeni, ali i pljuskovi i grmljavina

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Milena Lazarević

22/05/2023

-

07:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Minimalna temperatura jutros se nije spuštala ispod 10 stepeni, a danas nas u najtoplijem delu dana očekuje prolećnih 26 stepeni. Nešto svežije biće samo na planinama.

Za topao prolećni dan najviše je zaslužan južni vetar koji će danas biti nešto slabiji nego juče. Upravo zbog toga, osećaj sparine biće pojačan pa će se činiti da je još toplije nego što to zaista jeste.

"Veći deo Balkana nalazi se pod okriljem anticiklona koji nas štiti od kišonosnih oblaka koji se trenutno nalaze dosta južnije od nas. Međutim, to ne znači da danas u Srbiji neće biti kiše", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Mogući pljuskovi i gramljavina

Naime, atmosfera je nestabilna zbog vlage u višim slojevima, pa u poslepodnevnim satima može doći do izlovanih lokalnih pljuskova i grmljavine.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Ova vrsta padavina nastaje u oblacima koji nastaju vrlo brzo i razvijaju se u vertikalnom pravcu. Zauzimaju malu horizontalnu površinu, što znači da negde može pasti pljusak a 50 metara dalje može ostati suvo", objašnjava Lazarević.

Toplo, sparno, nestabilno

U nastavku nedelje očekuje se toplo, sparno i nestabilno vreme. Prolećni, izolovani pljuskovi očekuju se na krajnjem jugu i zapadu zemlje, gde može i malo zagrmeti. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Temperatura će biti bez veće promene - minimalna oko 12, maksimalna oko 25 stepeni.

Što se tiče duže stabilizacije vremena, vidljiva je u prvim danima juna.

Komentari (0)

Srbija