Društvo

Kiša ne prestaje, vodostaji rastu: I danas pljuskovi, grmljavina i grad, RHMZ upozorava na moguća izlivanja

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

08:51

Kiša ne prestaje, vodostaji rastu: I danas pljuskovi, grmljavina i grad, RHMZ upozorava na moguća izlivanja
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim u drugom delu dana. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se na Dunavu kod Novog Sada i Smedereva, kao i na Savi kod Šapca vodostaji narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina. 

Vetar slab do umeren, severni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak i olujni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura od 10 do 15 stepen, a najviša od 21 do 25 stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i nestabilno, po podne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab do umeren, severni, u zoni pljuskova krakotrajno jak. Najniža temperatura oko 14 stepeni, a najviša oko 23.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji se očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, češćim u drugom delu dana, a koji će lokalno biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom količinom padavina za kratko vreme. Najviša dnevna temperatura će u većini mesta biti od 21 do 27 stepeni Celzijusa.

Vodostaji narednih dana u porastu, na bujičnim vodotocima moguća izlivanja

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se na Dunavu kod Novog Sada i Smedereva, kao i na Savi kod Šapca vodostaji narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava. 

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 28. i 29. maja vodostaji će biti u većem porastu, sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. 

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja, navodi RHMZ. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se u Srbiji do 1. juna očekuje lokalna pojava jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom. 

Pljuskovi i grmljavina koji se na području Srbije očekuju do kraja meseca, ali i početkom juna, lokalno će biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom dnevnom količinom padavina, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, lokalno i više, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u Banatu, Sremu i zapadnoj Srbiji.

Komentari (0)

Srbija