Društvo

Svetski dan bez duvanskog dima: U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000 ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

14:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je aktivni pušač, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a bitku sa ovom opakom bolešću izgubi gotovo 5.000 osoba, odnosno 13 ljudi dnevno i po tome smo vodeći u Evropi. Međutim, ono što zabrinjava je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogovoto među mlađim generacijama.

Povodom Svetskog dana bez duvanoskog dima, dr Mihailo Sjtepanović direktor klinike za pulmologiju KC Srbije navodi da ova bolest najviše pogađa muškarce.

"Statistika je krajnje sumorna. Od raka pluća kod nas najviše umiru muškarci. Glavni faktor rizika za ovu opaku bolest je pušenje. Preko 90 odsto obolelih su pušači", rekao je on.

Što se simptoma tiče, dr Stjepanović navodi da su oni naivni i da svakako osoba koja ima duži pušački staž treba da se prekontroliše.

"Preko 70 odsto njih otkrije da je bolesno kada je bolest već napredovala. Glavni razlog tome što probitne simptome u vidu kašlja, zamaranja, probadanja u grudnom košu pušači pripisuju konzumiranju duvana. Upravo to je razlog zašto se kasno javljaju, zbog toga apelujemo da ona osoba koja ima 30 godina pušačkog staža se javi lekarima na pregled", rekao je on.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u videu iznad.

Komentari (0)

Srbija