Društvo

Oluje i pljuskovi obeležiće prve dane juna, temperatura danas do 27 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

07:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

I danas će u Srbiji biti oluja, a najkritičnije biće na području Vojvodine i Zapadne Srbije, gde se osim kiše i pljuskova, očekuje i grad. U najtoplijem delu dana, temperatura će se kretati od 23 stepena na jugu do čak 27 stepeni na istoku.

Za vrlo kratko vreme može pasti velika količina kiše, iznad 20 litara po metru kvadratnom. Obilne padavine dodatno će pogoršati već napetu situaciju sa nabujalim rekama, pre svega sa Savom, Dunavom, Kolubarom i Ubom.

Zbog kiše i pljuskova i vlage u vazduhu, biće prilično sparno i teško za disanje, pa će utisak biti da je još toplije nego što to zaista jeste.

Tokom većeg dela dana biće mirno i tiho što se vetra tiče, duvaće slab do umeren, promenljivog pravca.

U prvim danima juna, neće biti bitnijih promena. Ostaje toplo, sparno i nestabilno vreme. Nakon sunčanog prepodneva, u drugom delu dana, svakodnevno, trebalo bi računati na kišu, pljuskove i grmljavinu.

"Počeo je jun, a sa njim je počelo i leto, bar po meteorološkim kriterijumima. U meteorologiji i klimatologiji godišnja doba podeljena su po mesecima i svako godišnje doba traje tačno tri meseca", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Razlog za to je praktične prirode - da bi se izvršila što kvalitetnija klasifikacija i analiza godišnjih doba na osnovu meteoroloških parametara", dodaje ona.

"Meteorološko leto je stiglo, ali stabilizacija vremena i dalje je neizvesna. Nema nekih aktuelnosti na sinoptičkim kartama. I dalje smo pod uticajem ciklona i vetrova sa kojima neprestano pristiže  vlažan i topao vazduh sa juga", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija