Društvo

RHMZ izdao upozorenje: I danas olujno i kišno vreme, maksimalna temperatura do 27 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2023

-

07:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Što se tiče temperature danas će biti bez većih promena u odnosu na prethodne dane. Jutro je bilo najprijatniji deo dana, a u narednim satima biće sparno i teško za disanje, sa vrednostima od 24 do 27 stepeni. Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije objavio je jutros upozorenje u kojem se navodi da će se do kraja ove i u prvoj polovini sledeće nedelje nastaviti nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Srbija je već danima na udaru grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova, koji gotovo svakodnevno donose između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. Tlo je već prilično vlažno, na zapadu i prezasićeno, tako da je i mala količina kiše, ispod deset litara, znak za brigu i reagovanje.

"Velika količina vlage, osim u zemljištu, prisutna je i u vazduhu.  Iz pravca sredozemlja,sa južnim vetrovima pristiže velika količina vlažnog i toplog vazduha", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

S obzirom na to da topliji vazduh može da primi veliku količinu vlage, takva kombinacija je okidač za oluje koje se i danas očekuju na teritoriji Srbije. Već oko podnevna oko Subotice, Novog Sada, Beograda i Čačka biće grmljavinskih oluja i jakih pljuskova, a lokalno će na ovom području padati i grad.

Ovu vrstu oluja pratiće i veoma jak vetar koji će za vreme trajanja pljuska duvati brzinom od oko 60 kilometara na sat. Mimo toga biće tiho i mirno, uz slab vetar južnog pravca.

Stagnacija reka, bar na zapadu Srbije očekuje se između 8. i 10. juna, dok će na istoku taj period biti pomeren za par dana. U narednim danima, tačnije od 5. do 8. juna očekujemo značajan porast vodostaja reka u centralnom i istočnom delu Srbije- na Mlavi, Južnoj Moravi, Timoku, Kolubari.

Vikend pred nama ne obećava mnogo - biće kiša i pljuskova.

"Ukoliko želite da neki od dana provedete u prirodi, moj savet je da to bude nedelja, jer će za mrvicu biti stabilnija od subote. Ipak, to ne znači da su pljuskovi i grmljavina isključeni", ističe Lazarević.

Temperatura će u narednim danima biti u okvirima višegodišnjeg proseka - jutarnja od 15 stepeni, maksimalna do 27 stepeni u hladu.

Komentari (0)

Srbija