Društvo

Evropska unija dodeljuje nagradu za istraživačko novinarstvo za 2023. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2023

-

13:14

Evropska unija dodeljuje nagradu za istraživačko novinarstvo za 2023. godinu
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija nagradiće najbolje istraživačke priče u Srbiji, koje su nastale tokom 2022. godine, a nagradni fond za najbolju priču u našoj zemlji iznosi 10.000 evra. Ovo priznanje dodeljuje se u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“ i ima za cilj unapređenje kvaliteta i profesionalizma novinarstva, kao i jačanje angažovanja građana u medijima. Ove godine će prvi puta biti nagrađen i najbolja regionalna priča.

Nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodeljuju se tri najbolje priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat/kinja može da bira da li želi da nominuje priču za nacionalni, regionalni konkurs ili oba, a ta mogućnost nudi se prilikom prijave. Jedan kandidat se može prijaviti sa više priča. Pobednici nacionalnih takmičenja u zemljama Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo.

Organizator konkursa i realizator nagrade u Srbiji je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 20. jun 2023. do ponoći po srednjeevropskom vremenu, a svi zainteresovani mogu da saznaju više detalje I prijave projekat na linku https://bit.ly/3nwt7ju.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) - Severna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) - Severna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) - Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo).

Komentari (0)

Srbija