Društvo

Povratak kiše: Nakon suvog i sunčanog vikenda, nove vremenske nepogode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2023

-

07:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kratak predak od kiše i pljuskova tokom vikenda imali su tek stanovnici pojedinih predela, ali nova radna nedelja donosi nam nove nestabilnosti - nove litre kiše i nova upozorenja. Vreme će danas biti toplo i sparno. Vazduh je zasićen vlagom, a maksimalna temperatura biće u intervalu se od 23 do 27 stepeni.


"Cikloni sa sredozemlja i vetrovi koji u njima duvaju gotvo neprestano donose vlažan i topao vazduh koji je glavni okidač za grmljavinske oluje i obilne kiše", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija Milena Lazarević.

U danu pred nama biće oluja, ali će prvi deo dana biti relativno stabilan, odnosno sunčan i suv. Od sredine dana, vreme se kvari. Stiže jako naoblačenje koje će prvo zahvatiti jugozapadne pa potom i osetale predele. 

"Oblaci će stići sredinom dana, ali se prve kišne kapi očekuju tek oko 18 sati. Pritom, za vrlo kratko vreme može pasti velika količina kiše, više od 20 litara po metru kvadratnom. Očekujemo i grmljavinu, ali i udare gromova, zato je moj savet da, ukoliko ste u mogućnosti, izbegnete oluju i ne boravite na otvorenom", navodi Lazarević.

Utehu od sparine pružiće vetar, naročito u oblasti Dunava gde danas počinje da duva košava. To je jak, slapovit jugoistočni vetar koji povremeno dostiže i olujne udare. U ostalim predelima, dalje od Dunava, i košavskog područja, ostaje tiho.

U narednom periodu neće biti nekih promena.

"Nemam neke lepe vesti za ljubitelje pravog leta. Kišovit period je pred nama, vrlo buran i nestabilan. Temperatura će ostati gotovo nepromenjena, malo će osvežiti u sredu ali i dalje će biti toplo", kaže Lazarević.

"Pozitivna strana ovog kišovitog perioda je da je kiša u ovom delu godine itekako dragocena, pre svega za poljoprivrednike", zaključila je ona.

Komentari (0)

Srbija