Društvo

Direktorka RFZO: Četvrtina pacijenata na listama čekanja za operaciju kuka ili kolena želi da bude preusmerena

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

15:19

Direktorka RFZO: Četvrtina pacijenata na listama čekanja za operaciju kuka ili kolena želi da bude preusmerena
Direktorka RFZO: Četvrtina pacijenata na listama čekanja za operaciju kuka ili kolena želi da bude preusmerena - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da četvrtina pacijenata, koji čekaju više od dve godine na operacije kuka i kolena, žele da budu preusmereni, kao i da je od 1.300 pacijenata 300 već preusmereno u druge ustanove, dok je nekima već urađena operacija.

Ona je to rekla za RTS navodeći da se neki pacijentie još nisu izjasnili, a neki su se izjasnili da žele da ostanu u bolnicama u kojima su, kao i da će novi rok za izjašnjavanje biti do 1. septembra.

"Neki su čekali godinama, a neki su na listi čekanja za operaciju kuka ili kolena bili i duže od decenije. U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za te intervencije je blizu 15.000 građana. Program preusmeravanja pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu omogućio je kraće čekanje na neophodne operacije", istakla je Radojević Škodrić.

Dodala je da je za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna već napravljen plan, kao i da je 300 pacijenata već preusmereno, a ostalih 1000 će biti preusmereno do kraja godine, da će oni biti preusmereni u 31 ustanovu, i da su za sve pacijente obezbeđene proteze i lekovi.

Napomenula je da se hitni pacijenti zbrinjavaju bez čekanja, a svi operisani imaju pravo na rehabilitaciju od 21 dan o trošku države.

Govoreći o "of lejbl" terapiji, koja podrazumeva terapiju za bolest za koju nije registovan lek ili kategoriju za koju nije registrovan, ali postoje naučni i stručni dokazi da je efikasan, ona je rekla da je dozvoljena primena te terapije za maligne bolesti, transplataciju i neke autoimune bolesti. 

Napomenula je da je "of lejbl" terapija, ne samo u Srbiji, nego u svim zemljama strogo kontrolisana, ali da do sada nije stigao nijedan zahtev.

Kada se radi o nestašicama lekova u Evropi, ona je kazala da su one posledica više faktora, kao što su uticaj pandemije na zalihe lekova, smanjeni kapacitet proizvodnje, poremećaj kada su u pitanju aktivne supstance, povećane cene energenata i transporta. 

"Naše tržište je jedno od najboljih u smislu snabdevanja", istakla je Radojević Škodrić i dodala da je domaća proizvodnja obezbedila aktivne supstance, kao i da vode računa o roku i alternativnim tržištima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija