Društvo

Gojković na obeležavanju Dana rodne ravnopravnosti: Potpuna ravnopravnost žena i muškaraca ideal našeg društva

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2023

-

23:16

Gojković na obeležavanju Dana rodne ravnopravnosti: Potpuna ravnopravnost žena i muškaraca ideal našeg društva
Gojković na obeležavanju Dana rodne ravnopravnosti: Potpuna ravnopravnost žena i muškaraca ideal našeg društva - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković izjavila je večeras, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, da je ideal srpskog društva potpuna jednakost muškaraca i žena.

“Školovanje i obrazovanje je svakako moć, uz mogućnost da dobijete pravo glasa i da budete ekonomski samostalni, to su tri stvari koje vode apsolutnoj rodnoj ravnopravnosti u našoj državi i svuda u svetu”, poručila je Gojković na proslavi Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti u Spirtinoj kući u Zemunu, koja je danas Zavičajni muzej Zemuna.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Ona je podsetila da je pre dve godine Vlada Srbije usvojila predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da se 11. jun obeležava kao Nacionalni dan rodne ravnopravnosti.

Taj datum je, kako je rekla, izabran zato što je na taj dan 1842. godine knez Mihailo Obrenović ukazom dozvolio da se otvori škola za devojčice i žene i dozvolio da se žene školuju.

“To je u ono vreme bio revolucionaran potez”, rekla je ministarka.

Ona je zahvalila direktorki Muzeja grada Beograda Jeleni Medaković što je uložila veliki napor, završila radove, adaptirala, renovilara i otvorila vrata kulturi Srbije u Spirtinoj kući.

Umetnicima je poručila da će u "tom predivnom zdanju" dobiti ideje da neke događaje i deo svog stvaralaštva ostvare baš na tom mestu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

“Simbolika je da je poslednja stanovnica ove vile bila žena, Sofija Spirta i da je ona bila rodonačelnica borbe za rodnu ravnopravnost jer se bavila humanitarnim radom”, rekla je Gojković.

Ona je rekla da je Jelena Medaković otvorila dva nova prostora za kulturu, jedan je salon u Bulevaru preko puta Crkve Svetog Marka i Spirtinu kuću, te da je zato prva dobitnica priznanja Koordinacionalnog tela za rodnu ravnopravnost, a to je buket cveća, pošto zvanična nagrada još nije ustanovljena.

“To muškarcima na tim mestima ne uspeva 30, 40 godina. Uvek imaju neke javne nabavke, prepreke, razmišljanja da li je projekat ovakav ili onakav, a Jeleni je to uspelo za godinu dana”, rekla je ministarka.

Tokom obeležavanja otvorena je izložba, koju je osmislila Jelena Medaković, slika i crteža Bete Vukanović “Modernizam protiv tradicionalizma”.

Komentari (0)

Srbija