Društvo

Od danas pojačana kontrola saobraćaja, u fokusu policije dva prekršaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

11:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uprava saobraćajne policije danas počinje pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Ove kontrole deo su međunarodne akcije koja se sprovodi u 30 država članica organizacije "Mreža saobraćajne policije Evrope" (Roadpol), rekao je za Euronews Srbija Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije

"Kada se radi o kontroli alkohola, radiće se po principu levka. To znači da će se na određenom delu saobraćajnice napraviti levak, da svi vozači moraju biti alko-testirani. Pre svega to će biti pasivno, jer postoje uređaji koji se samo približe ustima, a zatim će se, za one za koje se posumnja, vršiti klasično alkotestiranje", rekao je Belencan.

Kada se govori o droga-testu, ističe da sve policijske uprave imaju uređaje, a biće i posebnih ekipa za autoput, što znači da će se podvrgnuti kontroli samo oni za koje se posumnja da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Podvlači da se pojačana kontrola sprovodi svuda u isto vreme, a poređenja radi daje podatke i od prošle akcije sa istim akcentom, kada je 2.000 vozača zatečeno pod dejstvom alkohola, a čak 100 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. 

"Kada govorimo o turističkim događajima, poput festivala, biće hermetički zatvoren prostor odnosno neće moći da se izađe vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci", rekao je Belencan.

"Bliže se i mature, kontrole pojačane"

Dodaje da se bliže i školske mature, i da su i tu kontrole pojačane, ali i da je u pitanju međuresorna aktivnost.

"Ministarstvo prosvete je sa MUP načinilo zajedno planove, da kažemo mladima da njihova najlepša noć ne treba da bude dramatična, da ne konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance", rekao je Belencan. 

On se osvrnuo i na to što su ekskurzije i dalje u toku, rekavši da se sprovode pojačane mere, i da se vraćaju ili otkazuju polasci jer prevoznici ne ispunjavaju uslove.

"Kriterijumi su strogi, taj pravilnik je prisutan dosta dugo ali je nadograđivan da bi najmlađi bezbedno učestvovali u saobraćaju", istakao je sagovornik Euronews Srbije.

Od indikatora saobraćajnih nesreća, dodaje, na prvom mestu je brzina sa "udelom od 43 odsto, a zatim alkohol sa 15 odsto.

"Kada govorimo o psihoaktivnim supstancama to je i dalje minoran broj, jer nisu prisutne toliko koliko se misli da jesu", kaže Belencan.

"Kada govorimo o opštem stanju bezbednosti saobraćaja, ono je bolje - 22 ljudi manje je poginulo nego prošle godine", naveo je kao važan statistički podatak. Takođe, Belencan je rekao i da je broj saobraćajnih nesreća i onih koji su zadobili teške povrede takođe smanjen. 

Komentari (0)

Srbija