Društvo

Konačno: Temperatura prvi put ove godine ide preko 30 stepeni, nedelja bez kiše pred Srbijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2023

-

07:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon skoro dva meseca oblaka i kiše, stiže nam dugo očekivano razvedravanje. Do kraja nedelje čeka nas suvo i sunčano vreme, sa temperaturom i do 35 stepeni.

Porast vazdušnog pritiska iznad Srbije donosi nam dosta sunca, ali i intenzivno otopljenje.

Do kraja dana u celoj zemlji ostaje vedro i sunčano, a temperatura će po prvi put ove godine dostizati 30 stepeni. Najtoplije će danas biti na krajnjem severu, dok će u ostalim predelima biti oko 28 stepeni.

Vetar slab do umeren, severozapadni, a zbog toga i visoke vlažnosti vazduha, vreme će biti sparno.

Hidrološka upozorenja i dalje na snazi

Obilne padavine koje su krajem prošle nedelje zahvatile našu zemlju, uzrokovale su porast nivoa reka u celoj Srbiji. Iako se atmosferska situacija stabilizovala, na snazi su i dalje hidrološka upozorenja, pre svega na Južnoj i Velikoj Moravi gde vodostaj prelazi granicu vanredovne odbrane od poplava.

Tanjug/GO Lazarevac/Katarina Guberinić

 

"Alarmantno je i u Banatu - na Neri, Brzavi i Moravici, gde je takođe na snazi vanredna odbrana od poplava. To znači da je nivo vode iznad granice nasipa i postoji opasnost od izlivanja", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"Ibar, Kolubara, Toplica i Jablanica još danas će biti u porastu, ali već od sutra sledi stagnacija vodostaja. S obzirom na to da prognostički modeli za naredne dane najavljuju sunčano i suvo vreme očekuje se postepeno povlačenje reka", dodaje Gojković.

Za početak leta, letnje temeprature

Do kraja nedelje ostajemo pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska, što znači da će prve dane leta obeležiti pravo letnje vreme - suvo, sunčano i veoma toplo.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Temperatura sutra do 32 stepena, ali već od srede lokalno i do 35.podeljka.

"Ukoliko izlazite napolje nemojte zaboraviti naočare za sunce, ali i kremu sa zaštitnim faktorom, jer će UV indeks biti veoma visok", zaključuje Gojković. 

Komentari (0)

Srbija