Društvo

Memić: Podeljeno oko 34.000 vaučera za odmor u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

20:57

Memić: Podeljeno oko 34.000 vaučera za odmor u Srbiji
Memić: Podeljeno oko 34.000 vaučera za odmor u Srbiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da je danas do 16 sati podeljeno 34.700 vaučera za subvencionalni godišnji odmor u Srbiji i istakao da se vaučeri dele po istoj dinamci i uslovima kao i prošli put i da će moći da se koriste do 20. novembra.

"Mi smo 30. maja za nepuni dan podelili 100.000 vaučera, ali po ovoj dinamici trebalo bi da do sutra svih sto hiljada vaučera, odnosno novih sto hiljada vaučera bude podeljeno. Ukupno 300.000 vaučera je podeljeno - 4. januara, 30. maja i sada 20. juna, što je 300.000 hiljada vaučera ukupno za subvencionisani godišnji odmor u Srbiji. Vrednost svih vaučera je 1,5 milijardi dinara, a vaučeri se danas dele po istoj dinamici kao i prošli put, sa istim uslovima i moći će da se koriste do 20. novembra, po pet hiljada za najmanje pet noćenja", rekao je Memić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, za vaučere se najčešće prijavljuju penzioneri, zatim zaposleni, a porastao je i broj prijava studenata.

"Penzioneri koriste 50 posto vaučera i 30 posto vaučera koriste zaposlena lica koja imaju primanja do 70 hiljada dinara. Veći je porast studenata ali zapravo 80 posto koriste penzioneri i zaposlena lica", izjavio je Memić.

Memić je takođe istakao izgradnju izuzetno važnih projekata duž Dunava koji će ponuditi novu turističku atrakciju kako domaćim tako i stranim turistima.  

"Ono što želim da napomenem jeste da mi idemo sada sa pet projekata - dunavski koridor ili dunavski sliv ili dunavska magistrala. Uložićemo 905 miliona dinara za izgradnju izuzetno važnih projekata duž Dunava u gornjem i donjem podunavlju, dva u Velikom Gradištu, jedan u Novom Sadu, Kovinu i u Beloj crkvi. Radi se zapravo o turističkoj infrastrukturi, radi se o izgradnji biciklističkih staza, marine na Srebrnom jezeru, pešačkih staza, auto kampa... ", izjavio je Memić.

Fokus je stavljen i na dolazak kineskih turista, rekao je ministar i izneo očekivanje da će ova godina možda biti uspešnija od rekordne 2019. godine.

"Mi smo sada po broju noćenja za 40 posto više u odnosu na rekordnu 2019 godinu. Sa brojem dolazaka nismo još na tom nivou, ali ove tri linije koje smo uveli od Beograda ka Pekingu, Pekinga ka Beogradu i Beograda ka Tjen-Đinu sigurno će doprineti da ovo bude možda i rekordna godina. Mi smo bili u Kini, pre možda nepunih mesec dana, zajedno sa ljudima iz Vlade odnosno sa našim prijateljima koji su bili u pratnji sa nama i imali smo niz sastanaka sa dve velike provincije i želja nam je da u narednih mesec i po dana - dva, a dobili smo potvrdu da će to biti u nekih dva meseca, zajedno sa njihovim tur operaterima sa kojima smo pričali u Kini, da potpišemo ovde ugovor, tj. da potpišu naši tur operateri naše agencije sa njima'', rekao je Memić.

On je dodao da se za kineske turiste danas svi bore i da veruje da će ovo biti sigurno jedna od najuspešnijih godina.

''I ova godina sada i godine koje nam slede kada je u pitanju dolazak kineskih turista", rekao je Memić i dodao da Srbiju najviše posećuju i turisti iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Turske i Severne Makedonije.
 

Komentari (0)

Srbija