Društvo

"Pregledaj se. Meni za ljubav": Rak dojke izlečiv u više od 90 odsto slučajeva

Komentari

Autor: PR

21/06/2023

-

09:17

"Pregledaj se. Meni za ljubav": Rak dojke izlečiv u više od 90 odsto slučajeva
Ženski Centar Milica/Nebojša Babić/Promo - Copyright Ženski Centar Milica/Nebojša Babić/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji svaka osma žena oboli od raka dojke, a jedan odsro od ukupnog broja obolelih jesu i predstavnici "jačeg pola". Nekada je dijagnostifikovanjem raka dojke, stopa preživljavanja bila veoma mala. Danas, međutim, nije tako. Rak dojke je u više od 90 odsto slučajeva izlečiv. Uslov za to su pravovremena i tačna dijagnoza, ali i adekvatna savremena hirurgija i terapija. Na temu raka dojke, svoje stručno mišljenje podelila je sa nama med. Gorana Matovina Brko IO Vojvodina, članica Stručnog veća Ženskog Centra Milica.

"Zahvaljujući napretku medicine i nauke poslednjih 40 godina identifikovani su mnogi faktori rizika za nastanak karcinoma dojke. Međutim, na veliki broj tih faktora se ne može uticati. Osim toga, rak dojke se javlja i kod žena koje nemaju nijedan poznati fakor rizika.

Stoga, do istinskog napretka u lečenju došlo je pre svega zahvaljujući unapređenju radioloških metoda za preciznu i ranu dijagnozu raka dojke. Pored toga, otkriveni su i različiti biološki podtipovi karcinoma dojke i prema tome je razvijena inovativna terapija za svaki podtip. Danas, zahvaljujući tome, procenat izlečenja karcinoma dojke je gotovo 99% ukoliko se bolest otkrije na vreme.

Uz sve ono što je medicina i nauka učinila za izlečenje karcinoma dojke, kroz savremene mašine za dijagnostiku i preciznu i personalizovanu terapiju, svaka pojedinačna žena može da uradi još toliko za sebe tako što će se javiti lekaru na vreme. Zato je od velikog značaja podizanje svesti svih žena o važnosti redovnih pregleda i samopregleda. Redovni samopregledi, pregledi, godišnja mamografija i ultrazvuk značajno doprinose tome da se rak dojke otkrije u najranijoj fazi kada je šansa za izlečenje najveća.

Sve žene zaslužuju da imaju jednako pravo na ranu, preciznu i brzu dijagnozu, kao i najbolju dostupnu terapiju za rani karicnom dojke“, ispričala nam je doktorka Gorana Matovina Brko.

Podizanje svesti o značaju preventivnih prgleda cilj je i najnovije kampanje Ženskog centra Milica, koja kroz perspektivu onih koji vole žene, šalje snažnu poruku: „Pregledaj se. Meni za ljubav.“ Kampanji su se priključili i poznati muškarci iz javnog života poput glumaca Miloša Timotijevića i Vladimira Aleksić, fotografa Nebojše Babića i novinara Aleksandra Gajšeka. Kampanja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje Dr. Milan Jovanović Batut.

„Ranim otkrivanjem bolesti višestruko se povećava šansa da se bolest pobedi. Zato je jako bitna edukacija i podizanje svesti o redovnim pregledima. U prevenciji je rešenje, a ja sam imao privilegiju da budem deo kampanje koja tom rešenju doprinosi“, istakao je Miloš Timotijević.

Uspeh lečenja od ove bolesti, dakle, u direktnoj je zavisnosti od stadijuma bolesti. Što ga ranije otkrijemo, povećavamo mogućnost izlečenja uz očuvanje kvaliteta života. Drugi, ne manje bitan deo koji doprinosi izlečenju je primena savremene inovativne terapije kako u lečenju ranog, tako i u lečenju lokalnog uznapredovalog karcinoma dojke.

Jedna od žena koje su se uspešno izborile sa ovom bolešću, Jelena R. svoje izlečenje „duguje“ upravo preventivnim pregledima. “Pošto mi je baka imala karcinom dojke kao mlada imala sam svest da je neopohodno da idem redovno na preglede i da radim samopreglede dojki. Između dva ultrazvučna pregleda napipala sam promenu, javila sam se svom lekaru i na uradila svu neophodnu dijagnostiku i započela lečenje. Zahvaljujući tome što sam na vreme otkrila i lečila karcinom dojke danas uživam u odrastanju svoje tri kćerke”, istakla je Jelena.

Komentari (0)

Srbija