Društvo

Patrijarh Porfirije i Šapić: Od porodice sve potiče, svako treba da radi na tome da ona bude što funkcionalnija

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

15:10

Patrijarh Porfirije i Šapić: Od porodice sve potiče, svako treba da radi na tome da ona bude što funkcionalnija
Beoinfo - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i patrijarh srpski Porfirije poručili su danas da od porodice sve potiče i da je važno da svaki pojedinac radi na tome da ona bude što funkcionalnija i zdravija, jer će samo na taj način i država biti funkcionalna.

Šapić i Porfirije susreli su se danas u centru prestonice, tokom održavanja manifestacije "Beogradski dani porodice", a Šapić je podsetio da je pre nekoliko meseci zajedno sa patrijarhom najavio manifestaciju.

"Ovde smo sa svojim Beograđanima i svima onima koji su došli u prestonicu da pokažemo na jedan važan način za naše društvo da porodica jeste nukleus svega, da od porodice sve potiče i da u vremenima kada je izuzetno teško zbog načina života sačuvati tradicionalnu porodicu moramo to da činimo", rekao je Šapić novinarima.

Naveo je da će na manifestaciji, koja će trajati dva dana, biti održani različiti sportski programi, kulturno-umetničke, kao i pozorišne manifestacije, a pripremljeni su i sadržaji za decu.

"Zaista smo se potrudili da u ova dva dana ima puno sadržaja i za svakoga po nešto. Još jednom pozivam sve da dođu i Beograđane i one koji borave ova dva dana u prestonici da se zajedno sa nama lepo provedu, da uživaju u onome što smo za njih pripremili, a siguran sam da će, kako godine budu prolazile ova manifestacija dobiti svoj jasniji oblik", rekao je Šapić.

Dodao je da svaki pojedinac mora da čuva ono što je najvrednije-porodicu, dodajući da su termini "mama i tata" dva najlepša termina na svetu.

Porfirije: Društvo i država velika porodica

Patrijarh Porfirije je iskazao zahvalnost Gradu Beogradu na organizovanju ove manifestacije, dodajući da je narod velika porodica, a da nju čine i društvo i država.

"Kakva će biti ta velika porodica zavisi od mnogo toga, ali najviše zavisi od toga kakva je u užem smislu te reči porodica, odnosno kako funkcioniše porodica koju sačinjavaju otac, majka  i deca", rekao je Porfirije.

Beoinfo

 

Patrijarh je naveo da ukoliko neko odrasta u zdravoj porodici, u kojoj je mogao da se razvija na pravi način, kao neponovljiva ličnost, koja može da prepozna svoje talente i darove, a u isto vreme je otvorena za druge i drugačije, takva osoba će dobro funkcionisati u široj porodici, društvu, državi, bez obzira na okolnosti.

"To znači da je porodica duhovna zajednica u kojoj stasavaju plodovi koji obogaćuju jedno društvo, ali i sami postaju sposobni da mogu biti obogaćeni drugima. Iz svih tih razloga veoma je važno da posvećujemo brigu porodici i trudimo se svako sa svog aspekta da učini sve da nam porodice budu što je moguće funkcionalnije i zdravije jer samo tako možemo biti sigurni da ćemo imati dobru i funkcionalnu državu", poručio je Porfirije.

On je naveo da će nefunkcionalne porodice razvijati ličnosti koji neće moći da se uklope ni u jedan drugi oblik i kontekst funkcionisanja ljudi koji su upućeni jedni na druge.

"Neka Bog da i naša briga o porodici, ali i o svakom pojeduincu bude sve veća i neka da da razumemo da je porodica fundamentalno bazično duhovna zajednica", rekao je Porfirije.

Manifestaciji je prisustvovala i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je u izjavi za novinare poručila mladićima i devojkama da se vole, da plod njihove ljubavi budu deca, te da nauče da prave kompromise kako bi porodica opstala.

Tokom davanja izjave novinarima, jedan mladić je optužio Šapića da je u svom govoru na otvaranju manifestacije diskriminisao gej populaciju, na šta mu je Šapić rekao da to nije tačno i da nije lepo slušao, dodajući da su svi, bez razlike dobrodošli na "Beogradske dane porodice".

Komentari (0)

Srbija