Društvo

Institut za javno zdravlje Srbije: Nisu registrovani potvrđeni slučajevi zaraze groznicom Zapadnog Nila

Komentari

Autor: FoNet

03/07/2023

-

14:38

Institut za javno zdravlje Srbije: Nisu registrovani potvrđeni slučajevi zaraze groznicom Zapadnog Nila
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas da na teritoriji Srbije do 1. jula u humanoj populaciji nisu registrovani potvrđeni slučajevi zaraze groznicom Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a za geografsko područje Srbije karakteristično je da sezona transmisije virusa uobičajeno traje od juna do novembra.

Intenzivni nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji sprovodi se od juna do prve polovine novembra meseca, a pasivni nadzor nad tim oboljenjem u ostalom periodu godine.

Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i Srbije, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta, dodaje se u saopštenju.

U sezoni nadzora 2023. godine, do 28. juna ni u državama Evropske unije, niti Evropske ekonomske zajednice, nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

U periodu od 2012. do 2022. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.296 slučajeva groznice Zapadnog Nila i u istom periodu beleži se i 126 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od tog virusa.

Većina osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti, kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Institut navodi da kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto,dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Komentari (0)

Srbija