Društvo

Šapić: Aplikacija za praćenje vozila i kupovinu karata za GSP aktivna od sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

12:14

Šapić: Aplikacija za praćenje vozila i kupovinu karata za GSP aktivna od sutra
Euronews/Nikola Krunić - Copyright Euronews/Nikola Krunić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će aplikacija Beograd plus za praćenje linija GSP postati aktivna od sutra i da će biti dostupna na Play i App Store-u.

"Zahvaljujući toj aplikaciji biće omogućen uvid u čitav sistem GSP, gde se nalaze vozila javnog prevoza i za koliko će minuta stići", rekao je Šapić na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Šapić je na konferenciji za novinare rekao da će građani imati mogućnost praćenja i plaćanja javnog prevoza, odnosno na 318 kioska u gradu, od čega 250 na stajalištima, biće uvedena mogućnost da se kupi papirna karta.

Dodao je da će aplikacija imati i širu funkciju i očekuje da će od jeseni putem aplikacije korisnici moći da imaju uvid i o Beogradskoj kartici, ali i da prijave sve nepravilnosti u prevozu.

"Svako će moći da slika vozilo, gde ne radi klima, koje je prljavo. Pa ćemo mi videti da li je vozač kriv. Ali će svako vozilo biti pod vidnim okom građana. I svi Beograđani će tako praktično biti kontrolori", rekao je Šapić i nastavio:

"Mi smo promenili kaznenu tarifu po vozilu, za nepoštovanje pravila koja do sada nije mogla da bude veća od 200.000 mesečno po vozilu. Sada je neograničena", naveo je Šapić.

Euronews/Nikola Krunić

 

Gradonačelnik je dodao da će biti angažovano 150 kontrolora koji će pratiti higijenske uslove u vozilu i rad klima uređaja, a koji će proveravati vozila sa polaznih stanica.

"Oni neće samo raditi kontrolu karata, već i kontrolu vozila. Imao sam sastanak sa svim privatnim preduzetnicima da ih informišem o novim pravilima, koji se nadam da će ukalkulisati u svoj sistem funkcionisanja, jer ako to ne budu radili, biće kažnjavani“, rekao je Šapić na konferenciji za novinare u Skupštini grada i istakao da će kontrolorima plate biti veće za oko 30 odsto od onih u Kentkartu i da će biti velika podrška u kontroli karata komunalnim milicijacima - "Belim".

Osim toga, napomenuto je da će do kraja leta biti uvedena mogućnost kupovine karata platnim karticama.

"Radimo na tome da se u autobusima čuje glas, kako bi pomogli slabovidim ljudima", istakao je Šapić i dodao da će i strancima biti olakšana kupovina karte.

"Plan je i da grad raspiše nabavku 500 novih autobusa i 100 novih tramvaja", istakao je Šapić.

Komentari (0)

Srbija