Društvo

Brnabić i Kovačevski sutra na prodajnom mestu "Open Balkan" na naplatnoj stanici Preševo

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

11:41

Brnabić i Kovačevski sutra na prodajnom mestu "Open Balkan" na naplatnoj stanici Preševo
Brnabić i Kovačevski sutra na prodajnom mestu "Open Balkan" na naplatnoj stanici Preševo - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić/Tara Radovanović/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, sa resornim ministrima za saobraćaj Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim obići će sutra mobilno prodajno mesto Open Balkan - elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Obilazak je predviđen za 11.30 sati, a posle toga će, kako je saopštila pres služba Vlade Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Srbije Goran Vesić sa ministrom transporta i komunikacija Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim obići naplatnu stanicu Romanovci u Severnoj Makedoniji.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula, a da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade njegovu prekonfiguraciju što se obavlja u šest koraka.

Prvi korak je da se tag uređaj odnese u jednu od ovlašćenih poslovnica i prekonfiguriše, drugi je dobijanje ugovora i dobijanje računa-priznanice umanjenja, ukoliko je na uređaju bilo sredstava, treći skeniranje QR koda sa ugovora i unošenje podataka vozača.

Sledeći korak je unošenje podataka sa platne kartice vozača, nakon čega sledi preusmeravanje na web servis ”Otvoreni Balkan ENP”, a istovremeno na mejl stižu podaci za prijavu.
Za korišćenje tag uređaja u Severnoj Makedoniji neophodno je na web servisu ”Otvoreni Balkan ENP” uneti podatke o platnoj kartici i u sekciji za ovu zemlju.

Putarina se naplaćuje sa platne kartice što znači da nema potrebe da vozač ima novca na svom tagu.

Vesić je nedavno rekao da Integrisani sistem naplate putarine sa Severnom Makedonijom funkcioniše odlično, a da je do 10. jula prekonfigurisano ukupno  9.570 TAG-ova za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, što je, kako je istakao, više od hiljadu dnevno.

On je dodao da je u tom periodu zabeleženo i 1.000 novih korisnika TAG sistema dnevno.

"To je jasan pokazatelj da su građani zainteresovani za korišćenje zajedničkog TAG-a sa Severnom Makedonijom", rekao je Vesić za Tanjug.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.
 

Komentari (1)

Mile

15.07.2023 20:19

Zašto open tag ne važi za kampere ili auto koji vuče prikolicu,čamac ili kombi vozilo. Može li nešto u ovoj zemlji da se uradi kako treba.

Srbija