Društvo

Profesor Saobraćajnog fakulteta: Uvesti kaznu trajnog oduzimanja vozila i dozvola

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

09:10

Profesor Saobraćajnog fakulteta: Uvesti kaznu trajnog oduzimanja vozila i dozvola
Profesor Saobraćajnog fakulteta: Uvesti kaznu trajnog oduzimanja vozila i dozvola - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić založio se da se u Srbiji zakonodavstvo promeni i da se, za posebne saobraćajne prekršaje, uvedu sankcije trajnog oduzimanje vozila i vozačke dozvole sa zabranom ponovnog polaganja.


Vujanić je rekao da bi trajno oduzimanje prava na upravljanje vozilom bio značajan udar na osnovu srpskog mentaliteta.

Naveo je da u Kanadi i SAD postoji praksa trajnog oduzimanja vozila za određene prekršaje, od onog ko je koristio vozilo, čak i ako nije vlasnik, a on svoje vlasničke odnose da reguliše sa vlasnikom.

"Kanadski sistem je da ako imate zabranu upravljanja, a pronađu vas da upravljate pod dejstvom alkohola, onda vozilo unište pred vama. A imate pravo na tu metalnu kocku kad prođe mašinu za presovanje vozila", rekao je on za K1.

On je naveo je da je američki metod da se tako oduzeto vozilo prodaje na javno licitaciji, a novac ide u fond za bezbednost.

"Takva praksa deluje na vlasnike vozila da vode više računa i ne čine prekršaje", rekao je on.

Zbog naglog pada temperature i kiše, Vujanić je apelovao na vozače da se naoružaju strpljenjem i da nikog ne ugroze zato što im se negde žuri.

"Kad god je u pitanju kiša, to je znatno lošije za vožnje zbog kočenja koje je komplikovanije, a kiša smanjuju preglednost i vidljivost, i vozači nervoznijhi jer je sve sporije", naveo je on.

Podestimo, sinoć je oko 21 sat dvoje dece, starosti 9 i 4 godine, povređeno u saobraćajnoj nesreći u ulici Marijane Gregoran kod broja 50 na Karaburmi. Dečaci su sa ocem prelazili ulicu kada ih je udario automobil marke "citroen" crne boje. Nakon što ih je udario, vozač automobila je odmah pobegao.

Komentari (0)

Srbija