Društvo

Nova uprava Apoteke Beograd: Nema privatizacije, niti otpuštanja zaposlenih

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

08:10

Nova uprava Apoteke Beograd: Nema privatizacije, niti otpuštanja zaposlenih
Nova uprava Apoteke Beograd: Nema privatizacije, niti otpuštanja zaposlenih - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Apotekarske ustanove Beograd Nikola Prelević izjavio je da neće doći do privatizacije ove ustanove, kao i da zaposleni nemaju razloga da brinu da li će biti otpuštanja.

Prelević je za Tanjug rekao da sama činjenica da osam meseci ova ustanova nije imala direktora i da je nakon toga došlo do njegovog imenovanja govori u prilog tome da je lokalna samouprava shvatila da treba da ima apotekarsku ustanovu u svom vlasništvu.

"U tom smislu ja očekujem da će lokalna samouprava, kao i država, dati maksimalnu podršku da je spasimo. Ako me pitate da li je bilo reči da će biti privatizacije, sa mnom niko na tu temu nije razgovarao. Ako me pitate da li smatram da je dobro da se apotekarska ustanova privatizuje, aposlutno smatram da ne i ima više razloga za to", rekao je on.

Naveo je da je prvi razlog kvalitet usluge koju pružaju Apoteke Beograd.  

"Mi smo dosledni u sprovođenju zakona, u svakoj smeni u apotekarskoj ustanovi morate imati i farmaceuta i farmaceutskog tehničara. Kada uđete u našu apoteku, biće pristuni oboje. Međutim, ako idete u privatnu, treba videti da li ima dvoje zaposlenih", dodao je on. 

Prema njegovim rečima, bez obzira na troškove koje imaju, apoteke vode računa o kvaltetu usluga koje pružaju građanima. 

Na pitanje da li će biti otpuštanja, Prelević kaže da neće, jer je ova ustanova društveno odgovorna i ima podršku i lokalne samouprave, koja je osnivač, i podršku Ministarstva zdravlja i resorne ministarke. 

"Poboljšaćemo poslovanje"

"Siguran sam da ćemo kao rukovodstvo i menadžment uspeti da poboljšamo poslovanje apotekarske ustanove Beograd, a ako bude bilo potrebe imamo i podršku od našeg osnivača", dodao je on i istakao da više od 800 zaposlenih nema razloga za brigu.  

Naveo je je da kasa u trenutku kada je stupio na užnost nije bila puna i da je jedan od razloga za to "nedomaćinsko vođenje". Kako je dodao, u tržišnoj trci neophodna je i pomoć države. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

"Lako je voditi javno preduzeće kada ste monopolista i kada nemate konkurenciju, ali ovde ipak onog momenta kada su i privatne apoteke dobile mogućnost da izdaju lekove na recept, mi smo stavljeni u istu ravan sa ostalim učesnicima u toj tržišnoj utakmici. Imam utisak da su prethodna rukovodstva zaspala u tom periodu kada smo bili monopolisti i umesto da nastavimo da se borimo za naše korisnike i njihovu lojalnost, mi smo to pustili da ide po inerciji, a kada ide po inerciji to se u nekom trenutku zaustavi", dodao je on. 

Na pitanje Tanjuga kako će se boriti sa privatnim apotekama, on dodaje da to nije lak zadatak, ali da Apoteke Beograd imaju ozbiljan potencijal i istakao da se u laboratorijama ove ustanove proizvodi više stotina proizvoda vrhunskog kvaliteta.

Novine od septembra

"Ono što će biti jedan od glavnih zadataka je da naša galenska proizvodnja dobije onakvu pažnju kakvu zaslužuje i ulagaćemo u marketing da bismo to postigli", istakao je on. 

Kako je on istakao građani će videti potpuno novu sliku ove ustanove od septembra. 

"Posebno akcenat stavljamo na penzionere, koji najveći deo budžeta odvajaju za apoteku. Mi smo sa direktorom PIO fonda potpisali ugovor o saradnji, a on predviđa da će penzioneri sa penzionerskom karticom imati pravo popusta od 20 odsto na naše proizvode. Nećemo se ograničiti samo na to. Očekuje nas veliki broj sniženja na brojne naše proizvode čak do 50 odsto", istakao je on. 

Dodao je da će Apotekarska ustanova Beograd imati i akciju od 15. avgusta do 15. oktobra, tokom koje će na svaku kupovinu komercijalne robe u iznosu od preko 1.500 dinara građani dobijati vaučer od 200 dinara, koji će opet moći da iskoriste u apotekama za kupovinu galenskih proizvoda. 

Komentari (0)

Srbija