Društvo

Grafit o Kosovu nacrtan preko dela murala posvećenog poznatim naučnicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

15:46

Grafit o Kosovu nacrtan preko dela murala posvećenog poznatim naučnicima
Fonet/Marko Dragoslavić - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Na bočnoj strani fasade zgrade Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u beogradskoj opštini Vračar oštećen je donji deo murala koji je posvećen poznatim naučnicima i na tom mestu ispisan je grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati", a isti mural osvanuo je ove sedmice i u Sremskoj ulici u centru Beogarda.

Iznad ispisanog grafita i dalje stoji oslikan mural akademika Milutina Stefanovića, jednog od najznačajnijih organskih hemičara, profesorke univerziteta, hemičarke i članice SANU Paule Putanov i akademika Pavla Savića, koji je dao najsnažniji pečat razvoju fizičke hemije u Srbiji.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati" ispisan je ćiriličnim žutim slovima, a ispod tog natpisa se nalazi naslikana srpska zastava. Isti grafit osvanuo je početkom ove sedmice u Sremskoj ulici u centru Beograda.

Zgrada Instituta podignuta je 1882. godine, tadašnji naziv bio je državna hemijska laboratorija, ima status spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Građanska aktivistkinja i istoričarka umetnosti Aida Ćorović izjavila je danas FoNetu da su manje-više, svi grafiti, stensilsi, murali i prikazi ratnih zločinaca i nacionalističkih parola delo navijačkih i huliganskih grupa. 

"Svi oni zajedno rade to pod okriljem i snažnim patronatom državanog i bezbednosnog vrha Srbije. Ista matrica ponašanja i narativ koji je vladao s početka 90-tih, u vreme komadanja Jugoslavije, sada je dominantan u Srbiji, pre svega u Beogradu", rekla je Aida Ćorović. 

Ćorović je istakla da se kroz “zidno slikarstvo”, ali i kroz provladine medije, tema Kosova "namerno i konstantno gura kao dominantna priča, ne bi li građane držala u anesteziji".

Komentari (0)

Srbija