Društvo

Krov nad glavom za 421 porodicu u Srbiji: Sredstva EU za najosetljivije grupe, stanovi za mlade iz domova, žrtve nasilja, Rome

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

10:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija izdvojila je 10,2 miliona evra za izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća za najosetljivije grupe stanovništva u Srbiji - mlade bez roditeljskog staranja koja izlaze iz doma ili hraniteljskih porodica, Rome, osobe sa invaliditetom i žrtve porodičnog nasilja.

Krov nad glavom dobiće 421 porodica u 19 lokalnih samouprava u Srbiji. 

Menadžerka programa podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluzije Dragana Milošević rekla je za Euronews Srbija da je u pitanju jedan veliki program koji bi trebao da obezbedi stambena rešenja za najosetljivije društvene grupe u Srbiji.

Ona je navela da je program vredan 27 miliona evra, a da je sredstva obezbedila EU u saradnji sa Vladom Srbije i ministarstvima koja su zadužena za tu oblast iz pretpristupnih IPA fondova.

"Juče je dodeljeno 19 grantova za 19 lokalnih samouprava u vrednosti 10,2 miliona evra", navela je Milošević.

Za sredstva su mogle da konkurišu sve lokalne samouprave. Još u septembru prošle godine organizovan je set info sesija kako bi obavestili sve lokalne samouprave u Srbiji da se pripreme.

"U novembru je bio javni poziv i trajao je do polovine februara. Prijavilo se 48 lokalnih samouprava. Projekti su bili veoma složeni, tako da je krajem maja naš Upravni odbor predložio za finansiranje 19 opština", pojasnila je Milošević.

Program podrške

Program podrazumeva podršku Romima, žrtvama porodičnog nasilja, porodicama koje imaju osobe sa invaliditetom, mlade koja izlaze iz sistema podrške - koja žive u hraniteljskim porodicama ili u domovima za decu bez roditeljskog staranja. 

"Ne postoji jedno rešenje za sve. Program podrazumeva različite modele kao što su izgradnja stanova i kuća, kupovina seoskih kuća, rekonstrukcija objekata koje porodice već poseduju", navela je Milošević.

Osim obezbeđivanja stambenih objekata program podrazumeva i mere aktivne socijalne inkluzije koje se tiču unapređenja obrazovnih kapaciteta članova porodica, dokvalifikacije, ali i pomoć pri zapošljavanju, mogućnost za samozapošljavanje, pristup uslugama socijalne zaštite, pristup zdravstvenoj zaštiti.

Donaciju za obezbeđivanje krova nad glavom za stanovnike iz osetljivih društvenih grupa dobili su Boljevac, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Vršac, Gadžin Han, Žagubica, Koceljeva, Kula, Lebane, Loznica, Ljubovija, Novi Pazar, Odžaci, Pančevo, Raška, Svilajnac, Topola, Čačak i Šabac.

Pomoć za 1.500 ljudi

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naglasio da je odgovornost modernih, evropskih, demokratskih društava da ekonomski rast ide ruku pod ruku sa održivošću i inkluzijom.

"Donacija vredna 10,2 miliona evra daće konkretne rezultate, bazirane na evropskim vrednostima jednakosti, tolerancije i socio-ekonomskog rasta, obezbeđujući krov nad glavom za 421 porodicu sa oko 1.500 članova, uključujući mlade koji napuštaju smeštaj, žene žrtve porodičnog nasilja, pripadnike romske nacionalne manjine i osobe sa invaliditetom", rekao je Fabrici na dodeli grantova.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju EU i Vlade Srbije, uz stambena rešenja, predviđena je i pomoć u obrazovanju, zapošljavanju, samozapošljavanju i pristupu socijalnim uslugama, što osigurava održivost programa pomoći porodicama koje žive u neadekvatnim uslovima i u riziku od siromaštva.

"Osim pružanja krova nad glavom, vrlo je važno da ovaj program predviđa i ekonomsko osamostaljivanje korisnika - konkretne aktivnosti koje omogućavaju ljudima koji zaslužuju šansu da pruže svoj maksimum i da doprinesu razvoju naše zemlje’’, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Devetnaest izabranih projekata se realizuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra.

Komentari (0)

Srbija