Društvo

Konkretne optužbe, dokazi i svedoci protiv Tačija u oktobru

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

13:26

Konkretne optužbe, dokazi i svedoci protiv Tačija u oktobru
Konkretne optužbe, dokazi i svedoci protiv Tačija u oktobru - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalno tužilaštvo Kosova biće spremno sredinom oktobra da sudu podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.

U podnesku za šestu statusnu konferenciju, koja sutra treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizivanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, tužilaštvo je naglasilo da se njegove istrage u ovom slučaju nastavljaju i u narednom periodu, ali da to neće uticati na pripreme za suđenje.

Tužilaštvo planira da podnese još dva zahteva za zaštitu svedoka, i najavljuje da će u toku ove sedmice obelodaniti određene dokaze, uključujući dodatne izjave svedoka, kao i video i dokumentarne dokaze.

Pretpretresni postupak je dokument u kome tužilaštvo precizira za svakog optuženog koje mu se konekretne optužbe stavljaju na teret i kojim, dokazima to potkrepljuje. Sa druge strane, branioci optuženih ponovo su se u podnesku za sutrašnju statusnu konferenciju požalili na poteškoće s kojima se suočavaju u vođenju istraga, a zbog pandemije kovida.

Takođe su ponovili probleme sa neblagovremenim i delomičnim obelodanjivanjem dokaza od strane, opsežne redakcije u obelodanjenom materijalu, kao i navodne tekuće istrage koje sprovodi tužilaštvo.

Sekretarijat suda je u svom podnesku naveo da su na osnovu saveta medicinskog službenika, lične porodične posete optuženima nastavljene od 15. jula, kao i da vakcinacija članova uže porodice nije potrebna za nastavak ličnih poseta. Posete ostalih članovima porodice bi trebalo da se nastave u avgustu ili septembru, ukoliko medicinski službenik proceni da je to u redu s ozbirom na situaciju sa virusom Covid, kako u Holandiji tako i širom sveta, navodi se u dokumentu. Sekretarijat napominje da će video posete i dalje biti omogućene sa bliskim rođacima pritvorenika što je više moguće.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optuženi za niz ratnih zločina

Statusna konferencija će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, a njoj će prisustvovati predstavnici tužilaštva, odbrane, kao i zastupnik žrtava.

Optuženi će najverovatnije kao i do sada konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Komentari (0)

Srbija