Društvo

Narandžasti meteoalarm za jedan deo Srbije: Očekuju se pljuskovi i grmljavina, temperatura oko 30 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

07:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas nas očekuje više oblaka i češća pojava kiše i pljuskova. Temperatura će biti za koji stepen niža u odnosu na juče, zbog prodora vlažnog vazduha, oblaka i kiše - u najtoplijem delu dana, biće oko 30 stepeni.

Vetar ostaje isti kao i juče što se tiče pravca brzine u pitanju, pa će tako u narednim satima duvati slab do umeren vetar istočnog pravca. Kada je reč o vetru na visini, tu je dominatno južno strujanje. U narednim satima stićiće i manja količina saharskog peska pa će vazduh biti zamućen a kiša prljava i žuta.

"Grmljavina i pokoji letnji pljusak se očekuju širom zemlje. Nešto jača grmljavina može biti zabeležena u Banatu i Pomoravlju, a na ovom području aktiviran je VII stepen upozorenja, odnosno narandžasti meteoalarm", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Stabilnost atmosfere u ovim trenucima narušava visinski ciklon sa centrom iznad Grčke. Zbog njegovog položaja i vetrova koji u njemu duvaju veća količina vlage pristiže u naše predele. Sa druge strane, položaj ovog ciklona sprećava da još topliji i vreliji vazduh stigne do nas", dodaje ona.

U nastavku nedelje biće stabilnije, uz više sunca i blagi porast temperature. Kiša i pljuskovi biće retki, i uglavnom rezervisani za brdsko planinske predele.

Komentari (0)

Srbija