Društvo

"Svet oko nas 1" u užem izboru za nagradu za najbolji evropski udžbenik

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

13:45

"Svet oko nas 1" u užem izboru za nagradu za najbolji evropski udžbenik
"Svet oko nas 1" u užem izboru za nagradu za najbolji evropski udžbenik - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Udžbenik "Svet oko nas" za prvi razred osnovne škole izdavačke kuće "Freska" dve autorke Marije Bastić i Slavice Gomilanović, u konkurenciji od 32 izdavača iz 20 zemalja, ušao je u uži izbor za Najbolji evropski udžbenik – "BELMA", saopštila je izdavačka kuća "Klett".

Nagrada "Najbolji evropski udžbenik" dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača, a spomenuti udžbenik se nalazi u kategoriji izdanja za učenike uzrasta do 7 godina.

Podsetimo, "Klett" Grupa je vlasnik domaćih izdavačkih kuća "Freska" i "Novi Logos". Ovu prestižnu nagradu "BELMA" (Best European Learning Material Awards) dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Ove godine evropski izdavači konkurisali su sa 57 izdanja, a osam članova međunarodnog stručnog žirija imalo je težak zadatak da izabere najbolje naslove koji će ući u uži izbor. Kako ističu autorke Marije Bastić i Slavice Gomilanović u zvaničnom saopštenju kuće "Klett", ovakva pozicija ukazuje na kvalitet ovog udžbenika koje prati najsavremenije tokove u obrazovanju.

One navode da je u knjigu "Svet oko nas 1" uneto dugogodišnje iskustvo u radu sa učenicima u velikoj gradskoj i maloj seoskoj školi.

"Tako je i nastao podsticajan i zanimljiv udžbenik koji omogućava učenicima da, korak po korak, steknu znanje o svetu koji ih okružuje. Jedna od prvih stavki koja izdvaja ovaj udžbenik je to što predstavlja odlično nastavno sredstvo za učitelje koje na visokom nivou ispunjava sve standarde kvaliteta udžbenika, a ujedno je veoma podsticajan za učenike", izjavile su dve autorke.

Njih dve su istakle da kao svaki savremeni udžbenik, i "Svet oko nas 1" karakteriše aktivan pristup koji podstiče kritičko razmišljanje - tu su različiti istraživački zadaci, ogledi i zanimljivi tekstovi i za one koji žele da saznaju nešto više.

Finalna objava pobednika i proglašenje najboljeg evropskog udžbenika na ovom konkursu biće održana 18. oktobra ove godine na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Komentari (0)

Srbija