Društvo

Maloj Kalini potrebna pomoć za lečenje terapijom koja je dostupna u Japanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2023

-

20:24

Maloj Kalini potrebna pomoć za lečenje terapijom koja je dostupna u Japanu
Maloj Kalini potrebna pomoć za lečenje terapijom koja je dostupna u Japanu - Copyright Budi human

veličina teksta

Aa Aa

Devojčici Kalini Vasiljević (2019) potrebna su sredstva za lečenje imunoterapijom koja je dostupna u Japanu, kao i za druge tretmane i preglede.

Prve naznake Kalininog disharmoničnog razvoja (Dg.F83 Disordines evolutionis specifici mixti- mešoviti specifični poremećaj razvoja) roditelji su primetili posle njene prve godine jer nije mogla samostalno da stoji. Sa 14 meseci uključena je u fizikalni tretman, prve korake napravila je sa 17 meseci, a samostalno je prohodala sa 18 meseci, objavljeno je na sajtu fondacije Budi human.  

Njena motorika se nije razvijala očekivanim tempom tako da je ona u uzrastu od nepune četiri godine dosta slaba, penjanje uz i silaženje niz stepenice su otežani i potrebno joj je pridržavanje. Od druge godine starosti započeta su i ispitivanja zbog kašnjenja u razvoju govora jer je roditelje dozivala spajajući slogove. Nakon brojnih obavljenih specijalističkih pregleda otkriveno je da ima kašnjenje u razvoju kao i epileptiformne promene u regiji zaduženoj za govor, kao i nezrelost celokupnog nervnog sistema. 

Kalina je kognitivno zdrava devojčica, vesela, druželjubiva i socijalizovana. Svoj nedostatak govora kompenzuje uglavnom pokaznim gestom, a ponekad i nekom reči. Iako je skoro već dve godine uključena u redovan logopedski tretman, njen napredak je jako spor.

Porodica nije više u mogućnosti da samostalno finansira njeno lečenje zbog čega im je potrebna pomoć. Sredstva su potrebna za lečenje imunoterapijom za poboljšanje disharmoničnog razvoja koja je dostupna u Japanu, za logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove i suplemente, hidroterapije, neurofeedback i biofeedback terapije, kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja u inostranstvu. 

Na koji način možete pomoći Kalini: 

SMS porukom 1545 na broj 3030 (jednokratna pomoć 200 dinara)

Uplatom na dinarski račun 160-6000001725539-31

Uplatom na devizni račun:

160-6000001726339-56

IBAN:

RS35160600000172633956

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Više detalja na stranici fondacije Budi Human

Komentari (0)

Srbija