Društvo

Počela prijava za pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina: Ko, gde i kako može da se prijavi

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

20/08/2023

-

08:52

Počela prijava za pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina: Ko, gde i kako može da se prijavi
Počela prijava za pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina: Ko, gde i kako može da se prijavi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prijavljivanje majki za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina počelo je danas i traje do 20. septembra. Ministar finansija Siniša Mali objavio je danas na Instagramu da je do 13 sati 118.000 roditelja prijavilo 200.000 dece za podršku u iznosu od 10.000 dinara.

Pravo na tu finansijsku pomoć države imaju i deca koja nisu dobila pomoć za mlade, odnosno rođena posle 21. novembra 2006.

Očekuje se da će ovu pomoć države dobiti oko više od milion dece.  

Za tu svrhu, kako je ranije najavljeno, biće izdvojeno oko 12 milijardi dinara iz budžeta.

Kako se prijaviti i dobiti pomoć 

Prijava se vrši elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je proces prijavljivanja za ovu jednokratnu pomoć vrlo jednostavan i traje minut ili dva. 

Podnosioci prijave, odnosno majke treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

Prijavljenima će novac biti isplaćen do 25. septembra, a najkasnije do 1. oktobra.

Pomoć će dobiti i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

Ministar Mali je naveo da se očekuje da će oko 1.190.000 dece biti prijavljeno.

Ko sve može da se prijavi za pomoć

Pravo na uplatu novčane pomoći od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj i to pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Samohrani očevi, osim pomenutih podataka, prilikom prijave će morati da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći su izuzeti od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija