Društvo

Vanredni nadzor u zoo vrtu u Boru: Na slikama koje su uznemirile javnost tigrica koja je uginula pre dve godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

18:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Povodom uznemirujućeg multimedijalnog sadržaja koji prikazuje zdravstveno i kondiciono stanje životinja u zoološkom vrtu u Boru, inspektori Ministarstva zaštite životne sredine, sa stručnim saradnicima Zavoda za zaštitu prirode i veterinarskom inspekcijom, danas su obavili nenajavlјen inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo realno stanje na terenu i uslovi u kojima životinje žive.

Inspektori i stručnjaci obišli su i snimili jelena, koji je ovih dana na društvenim mrežama prikazan kao izgladneo, zatim belog papagaja, koji je prikazan opalog perja, kao i druge životinje stanare borskog zoo vrta, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Tigrica koja je prikazana u zapuštenom stanju, uginula je pre dve godine, saopšteno je.

Kako je veterinarska inspekcija na licu mesta pojasnila, papagaju jeste otpalo perje, što je nastupilo kao posledica pojačanog stresa ili traume, dodaje Ministarstvo.

"Fotografije objavlјene kao aktuelne na društvenim mrežama ne prikazuju realno stanje, već zbog činjenice da je na njima prikazana tigrica koja je uginula pre dve godine. Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na sve da ne objavlјuju sadržaje kojima obmanjuju i uznemiravaju građane. Ovakve fotografije i snimci potresni su ne samo za lјubitelјe životinja, već i za celokupnu javnost", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Fotografije mršavog jelena u Zoološkom vrtu u Boru koje kruže društvenim mrežama uznemirile su javnost, a najbronije su kritike na račun toga da se o životinjama u ovom zoo vrtu ne vodi dovoljno brige. Nadležni odbacuju ove tvrdnje i kažu da je sa životinjom sve u redu. 

Na fotografiji objavljenoj na nalogu Eko straže, vidi se jelen kome se ocrtavaju rebra. Mnogi korisnici društvenih mreža nadležne pozivaju na odgovornost, tvrde da se životinje izgladnjuju i smatraju da je nedopustivo ono što se događaja životinjama u borskom zoološkom vrtu. 

 

 

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija podjednako mršavog tigra. Međutim, ispostavilo se da se radi o fotografiji iz februara ove godine, kada je takođe bilo priče o tome u kakvom su stanju životinje koje se nalaze u ovom zoološkom vrtu.

U izjavi za lokalni medij IST Media, direktor JP Zoolški vrt Darko Dragijević rekao je da je "jelen u dobrom stanju i kondiciji i da nikada nije bio bolestan".

"Jelenima je sada vreme parenja i nakon dužeg perioda, dovedena mu je ženka. On stalno juri za njom, riče i jede normalno, ali zbog godina je izgubio na težini", tvrdi Dragijević.

Istog mišljenja je i lokalni veterinar Branislav Ivanić, koji za IST Media kaže da je "sa jelenom sve u redu, ali je u pitanju jurnjava za ženkom".

Komentari (0)

Srbija