Društvo

"Slavimo život": Velika Gospojina proslavljena u Đakovici, liturgiji prisustvovalo pedesetak vernika

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

13:52

"Slavimo život": Velika Gospojina proslavljena u Đakovici, liturgiji prisustvovalo pedesetak vernika
Velika Gospojina, u prisustvu pedesetak vernika - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

Crkveni praznik Velika Gospojina, proslavljena je danas u u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici u prisustvu pedesetak vernika.

Svetu liturgiju služilo je otac Isidor iz Prizrenske Bogoslovije, uz sasluženje arhimandrita Petra Dečanca, sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske, koji je tom prilikom istakao da se tu danas slavi život.

"Ima li šta lepše, ima li šta sjajnije, ima li šta iskrenije, istinitije i očiglednije ovde u Đakovici, nego  reći da slavimo život, život i samo život. Svedočanstvo tome je i ova sveta obitelj, ove sestre sa mati igumanijom koje se ovde podizavaju i trude, koje ovo mesto, a tu mislim na ceo ovaj grad, svojom molitvom svojim trudom, svojim podvigom osvećuju i na sve one koji žive ovde, ma ko oni bili", rekao je otac Isidor u besedi.

Tanjug/Dopisnik KiM

 

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je prisustvovala liturgiji, rekla je da je blagost je dočekati veliku Gospojinu "u Đakovici, u srcu Srbije".

"Prema Turskom popisu iz 1485. u Jakovovoj Đakovici po kome je dobila ime, samo su dve porodice bile nepoznatog porekla, ostalo stanovništvo su činili čestiti, časni, herojski Đakovčani. Kada je poslednji Srbin napustio Đakovicu, naše monahinje su se vratile da založe i održe vatru vere na ognjištu ovog hrama. Okružene zidovima, ne dozvoljavaju da zidovi okruže njihovu ljubav prema ljudima i Bogu. I kao što je Presveta Djeva Marija, Bogorodica, svojim molitvama, savetima, krotkošću i trpeljivošću pomagala svetim apostolima u širenju Božje reči, tako i naša Eparhija uz pomoc svoje države  pomaže da Božja reč nikada ne utihne u obesrbljenjenim sredinama na ovoj svetoj zemlji", istakla je Parlić.

Obeležavanju slave u Đakovici, prisustvovao je i predsednik opštine Danilovgrad Velimir Đoković.

U Đakovici više nema Srba, osim Dragice Gašić, povratnice, koja ne odustaje da ostane u svom stanu, i pored velikog pritiska tamošnjih Albanaca i lokalne samouprave. 
 

Komentari (0)

Srbija