Društvo

Na Cigli održan Sabor sećanja na poginule u bici 1914. godine: U manje od 20 reči sačuvane četiri velike istine

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

18:48

Na Cigli održan Sabor sećanja na poginule u bici 1914. godine:  U manje od 20 reči sačuvane četiri velike istine
Prinskrin/Youtube/Zlatibor TV - Copyright Prinskrin/Youtube/Zlatibor TV

veličina teksta

Aa Aa

"Sabor sećanja pijeteta i saradnje" održan je kod spomenika na Bijeloj Glavi u zlatiborskom selu Jablanica, radi obeležavanja bitke u kojoj se Limski odred na čelu sa majorom Vasilijem Lukovićem suočio sa nadmoćnijom austrougarskom vojskom i tom prilikom zaustavio njen dalji prodor. 

U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor su naveli da su ratnici Limskog odreda, užičke vojske i dobrovoljaca, nakon žestoke bitke uspeli da zaustave Austrougare avgusta 1914 na mestu Cigla, koju meštani zovu Bijela glava. 

Naveli su da je među izginulim ratnicima naše vojske svoj život položio i komandant trećeg bataljona Četvrtog kadrovskog puka, major Vasilije Luković. Pre devet godina na ovom mestu hrabrim borcima podignut je spomenik, rad Vladimira Mitrovića, u organizaciji Turističkog udruženja Jablanica.

"Osmog i devetog avgusta na pojedinim mestima tri do četiri puta brojniji neprijatelj udario je po braniocima, trideset sedam mrtvih ovde je bilo na Cigli. Sahranili su svoje mrtve drugove, prebrojali su mnogo više ranaca Austrougara i podigli spomenik majoru Trećeg bataljona Vasiliju Lukoviću koji su isklesali vojničkim bajonetima", rekao je predsednik Turističkog udruženja Jablanica Vukomir Božanić. 

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naveo je da je svako mesto u kome su srpski junaci branili otadžbinu sveto mesto. 

"Sveto mesto jeste svako mesto gde su naši junaci ginuli i ostavljali svoje kosti, a ovde imamo primer gde su naši sunarodnici, sugrađani, obični ljudi, branili položaje, branili Srbiju, branili ovadžbinu i nama ostavili duboke poruke koje su napisane na ovom spomen obeležju", istakao je Stamatović. 

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je natpis ispisan na spomeniku majora Vasilija Lukovića nešto što treba da se uči u vojnim školama. 

"Natpis ispisan ovde na kamenu majora Vasilija Lukovića 'ispunio si dužnost prema kralju i otadžbini, zavidimo ti, pozdravljamo porodicu', je nešto što bi trebalo učiti u vojnim školama i za mene kao oficira, je više nego uzvišeni junački čin i odnos vojnika prema svom komandantu, kralju, otadžbini, narodu", naveo je Bogdanović. 

Pukovnik Dragan Krsmanović ukazao je da su na spomeniku u manje od 20 reči sačuvane četiri velike istine. 

Bivši načelnik Generalštaba vojske Srbije, general Ljubiša Diković istakao je da se kroz obeležavanje bitke na Ciglama daje na značaju tom događaju i dodao da je važno pomenuti sve hrabre ljude koji su svoj život dali za slobodu i čast otadžbine. 
 

Komentari (0)

Srbija