Društvo

Kako da deca budu bezbednija na internetu: Radna grupa iznela predloge, na potezu je Vlada Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2023

-

07:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za bezbednost dece na internetu predala je Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja predloge rešenja koji bi mogli poboljšati bezbednost dece na interentu.

Naredni korak je na Vladi Srbije, koja je ovu Radnu grupu formirala nakon tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. Jedan od zadataka Radne grupe bio je da razmotri mogućnost zabrane pristupa dark netu, koji sadrži savete kao što su - kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje i na kome se nalaze drugi nelegalni sadržaji.

Član radne grupe Igor Jurić kaže za Euronews Srbija da je Radna grupa zaključila da u ovom trenutku ne postoje efikasne tehničke mere za uvođenje mera zabrane pristupa dark netu, da je to nemoguće ne samo kod nas, već i u drugim zemljama.

Navodi da se neke od mera koje je predložila Radna grupa za bezbednost dece na internetu odnose na izmene Krivičnog zakonika. 

"Predlog je da se krivično gone oni koji objavljuju sadržaj za izvršenje krivičnog dela, odnosno  da se kazni osoba koja putem interneta učini dostupnim informacije kojima se daju saveti za izvršenje krivičnog dela. Takođe da se kazne osobe koje na bilo koji način propagiraju, ohrabruju, u pozitivnom smislu govore o krivičnim delima za koje je zaprećena doživotna kazna. Tu  govorimo o najtežim krivičnim delima - ubistvima, silovanjima", kaže Jurić.

Predlog je da se krivično gone i oni koji svesno pristupe takvom materijalu.

"Oni koji više puta svrate na takve sajtove, možda i skidaju nešto, oni to svesno rade i biće krivično odgovorni", ističe Jurić.

Roditeljska kontrola

Radna grupa je predložila izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama gde bi se propisalo da je svaki mobilni operater i internet provajder u obavezi da "ponudi i besplatni paket za roditelje kojim bi oni mogli da kontrolišu šta deca koriste na internetu". 

profimedia

 

Tu bi, kako kaže, eUprava imala važnu ulogu. 

"Da se uredi da svaki internet provajder ili mobilni operater uz mobilni telefon mora da ima aplikaciju koja omogućava roditeljima da prate šta deca koriste na internetu", naveo je Jurić.

U vezi sa roditeljskom kontrolom oni predlažu i da se razmotri mogućnost korišćenja usluge veb filtriranja, što znači da se ograniči pristup veb stranicama koje imaju štetan sadržaj.

Podseća da se u EU vodi velika polemika kako mobilni operateri i internet provajderi mogu da filtriraju sadržaj i da li je ono što se nudi na internetu zakonski dozvoljeno.

"U skladu sa tim i naša država mora da krene i primenjuje određene mere vezano za ono što rade mobilni operateri. Neki sadržaji se moraju filtrirati. To su sadržaji gde se propagira nasilje, seksualno zlostvljanje dece. Do sada nismo imali filter za takve stvari. Sada je vreme da razmislimo o tome", pojasnio je Jurić.

Sankcionisanje

Radna grupa je predložila i određene sankcije za one koji plasiraju neprimeren sadržaj na internetu, ali i one koji pristupaju takvom sadržaju. Jurić podseća da deca do 14 godina ne podležu krivičnom gonjenju u Srbiji. 

"Ovde govorimo o krivično odgovornim osobama, starijim od 14 godina. Da li će roditelji imati određenu odgovornost nije na nama da odlučujemo", rekao je on.

Jurić je ranije za Insajder rekao da je predlog Radne grupe da se kazni zatvorom od tri meseca do tri godine onaj ko "učini dostupnim sadržaj za izvršenje krivičnog dela“.

profimedia

 

Ista kazna, kako je rekao, predložena i za onoga ko posreduje u pristupanju materijalu koji sadrži savete u cilju izvršenja krivičnog dela, dok je za onoga ko "svesno pristupi takvom materijalu“ predložena novčana kazna ili zatvor do godinu dana.

Predlog Radne grupe je da se kazni zatvorom od šest meseci do pet godina lice koje "odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu krivičnog dela za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora".

Radna grupa predlaže da se urede uslovi načina upotrebe mobilnih telefona i tableta za vreme  trajanja nastave i boravka učenika u školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija