Društvo

Četvrta sezona Instituta za ženski sport: Besplatne aktivnosti za devojčice u 15 gradova Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

10:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za ženski sport, koji je osnovala košarkaška selektorka Marina Maljković, posvećen je promociji aktivnosti među devojčicama. Četvrta sezona se otvara, a raspisan je novi konkurs za upis.

Devojčice sa ovim institutom mogu da treniraju na 15 mesta širom Srbije. Kako je za Euronews Srbija rekla bivša košarkašica Dajana Butulija, sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta su dobrodošle.

"Naša ideja je da nikoga ne odbijamo, da svi treba da imaju fizičku aktivnost. Uglavnom kada roditelji imaju dvoje dece, muško i žensko, muško se uglavnom upisuje na sport. Podatak koji imamo je da se 60 odsto devojčica ovog uzrasta u Srbiji uopšte ne bavi fizičkom aktivnošću, i to želimo da promenimo", rekla je Butulija.

Dodaje da se deca ne upućuju isključivo na sport, već su tu i psiholozi i čitavi timovi, kao i sportisti sa kojima devojčice mogu direktno da rade.

"Verujemo da potpuni potencijal svaka devojka ili žena može da postigne samo ako se redovno bavi fizičkom aktivnošću", istakla je Butulija.

Profesorka fizičkog u OŠ "Gavrilo Princip", jednoj od lokacija gde se odvijaju treninzi, Danijela Adžić, kaže da su treninzi ozbiljni, da su devojčice redovne, kao i da podržava da bi trebalo iskoristiti budućnost da se besplatno trenira.

"Najbitnije je da se od malih nogu vode redom, radom i disciplinom, što će im kasnije umnogome olakšati", istakla je Adžić.

Komentari (0)

Srbija