Politika

Šutanovac: Postoji interes da se region zapali kako bi se skrenula pažnja sa Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

14:08

Šutanovac: Postoji interes da se region zapali kako bi se skrenula pažnja sa Ukrajine
Dragan Šutanovac - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da postoje interesi da se region, u kom se Srbija nalazi, zapali i da dođe do lokalnih sukoba kako bi se skrenula pažnja sa velikog sukoba u Ukrajini, što Srbija ne sme ni na koji način da dozvoli, jer bi u toj situaciji prošla mnogo gore nego što zaslužuje.

Za Tanjug je rekao da od dana kad je izabran za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu ideju koja je neprihvatljiva za ceo region, a to je velika Albanija.

Ističe da Kurtiju nije interes da rešava probleme koje imaju građani Kosova i Metohije, pre svega Srbi koji žive tamo, već da on ima aspiracije na teritorije koje su van KiM, što su, kako kaže, sada prvi put primetile izvršne vlasti EU i SAD.

"Kada kažem izvršnih vlasti, to govorim zato što postoji grupacija poslaničkih klubova širom Evrope koje su kosovski lobisti i koji objavljuju razna saopštenja, potpisuju razne inicijative, ali oni nisu uticajni ni u tim zemljama, pa ni u Evropi. Dobro je što konačno te zapadne zemlje koje inače insistiraju da sve što se potpiše uvek i sprovede, sada to javno i govore", naveo je Šutanovac.

Kaže da Kurti ide u destabilizaciju celog regiona, pravi policijske baze na severu KiM koji služe za zastrašivanje Srba i koje bi se eventualne koristile u sukobu sa Srbijom koji ne sme da se desi, i dodaje da Srbija mora da pazi da ne dođe u sukob sa KFOR-om, u kom bi Kurti najviše profitirao.

Napominje da Ujedinjene nacije gube smisao svog postojanja i da su blokirane činjenicom da jedna od zemalja članica Saveta bezbednosti, Ruska Federacija, vrši brutalnu agresiju nad zemljom koja je takođe članica UN, što je, dodaje on, nezamislivo imajući u vidu da su UN nastale da bi se poštovali teritorijalni suvereniteti i integriteti tih zemalja.

"Potpuno razumem frustraciju (generalnog sekretara UN Antonija) Gutereša koji se nalazi u situaciji u kojoj ne može da donosi odluke, i u kojoj nema mogućnost, čak i ako ima većinu za neke odluke, da ne može da ih sprovodi zbog mogućnosti veta", rekao je Šutanovac.

Dodaje da je za Srbiju važno da pokuša da izbegne sukobe sa što manje posledica, koji koliko god da su daleko, jesu prisutni i u Srbiji na neki način u medijskom prostoru, međuljudskim odnosima, ali i privredno-ekonomski jer su privredni saradnici Srbije u problemu zbog rata u Ukrajini.

"Privreda oseća rat, inflacija koju imamo nije slučajna, poskupljuju energenti i hrana po celoj Evropi. To su problemi koji su posledice rata, i problemi koji će se, ja se nadam, u najskorijem vremenu rešavati, ali nisam optimista da će se rešiti", zaključio je on.

Komentarišući ofanzivu azerbejdžanske vojske na Nagorno Karabah, Šutanovac tvrdi da je Moskvi interes da se sukob diverzifikuje i da se zapale druga žarišta koja tinjaju.

"Očigledno je da Ruska Federacija ne želi da pomogne Jermeniji, ili nema kapacitet ili ne može, i to pokazuje da se vrši neka drugačija geostrateška podela u perspektivi", ocenio je on.

Komentari (0)

Srbija