Politika

Brnabić s kineskim zvaničnicima: Bilateralni odnosi u stalnom usponu

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

18:18

Brnabić s kineskim zvaničnicima: Bilateralni odnosi u stalnom usponu
Brnabić s kineskim zvaničnicima: Bilateralni odnosi u stalnom usponu - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Hongdžongom, da Srbiju i Kinu vežu čelično prijateljstvo i dobra politička saradnja, kao sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Tom prilikom Brnabić je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Kine u stalnom usponu, zahvaljujući, pre svega, prijateljskim odnosima zvaničnika dveju zemalja. 

Poručujući da je saradnja u poslednjim godinama doživela istorijski uspon, Brnabić je ukazala i na činjenicu da Kina predstavlja i drugog najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i investitora u Srbiji. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Kako je ocenila, Srbija je opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Kinom, apostrofirajući značaj najvažnijih kineskih investicija i realizacije velikih projekata, pre svega železničke i saobraćajne infrastrukture.  

Prema njenim rečima, Srbija će nastaviti da pruža aktivnu i snažnu podršku globalnoj inicijativi "Pojas i put", kao i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Li Hongdžong preneo je pozdrave premijera Kine Li Kećanga i poručio da je visoka politička saradnja rezultat čeličnog prijateljstva dve zemlje, ali i praktične saradnje za koje su Srbija i Kina snažno opredeljene. Ističući da će kineska vlada i dalje podsticati nove investicije u Srbiji, Hongdžong je pohvalio stabilnu klimu za saradnju i privlačenje stranih kompanija.  

On je naglasio da će Kina ustrajati u doslednom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. Brnabić je izrazila i očekivanje da ćemo zajedničkim zalaganjem unaprediti saradnju i u oblastima tehnoloških inovacija i biotehnologije, kao i IT sektora, koji je već postao najveći izvoznik i najbrže rastući sektor u Srbiji.

Vučević: Principijelan stav Kine po pitanju KiM dokaz iskrenog prijateljstva

Sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa danas se sastao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji se zahvalio na bezrezervnoj podršci koju Kina pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. 

Vučević je istakao da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije uvek bio principijelan i dosledan "što je dokaz iskrenog prijateljstva dve zemlje", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE /NIKOLA NEDELJKOVIĆ

 

On je naglasio da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

Vučević rekao je da će Vlada Srbije, uprkos svim izazovima, nastaviti da vodi odgovornu politiku mira i saradnje te da ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Li je naglasio da su uzajamna podrška Srbije i Kine po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i odlični odnosi dva predsednika "potvrda tradicionalnog čeličnog prijateljstva dveju država".

On je ocenio da je bilateralna saradnja dobro razvijena i konstatovao da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

 

Komentari (0)

Srbija