Politika

Bilateralni susreti Dačića na marginama zasedanja Generalne skupštine UN

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

09:21

Bilateralni susreti Dačića na marginama zasedanja Generalne skupštine UN
Tanjug/MSP/Dijana Vukmanović - Copyright Tanjug/MSP/Dijana Vukmanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, imao je, na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tokom trećeg dana, bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).

Dačić je sa sagovornicima razmatrao mogućnosti za dalje jačanje bilateralne saradnje, kako na političkom planu, tako i u drugim oblastima, kao što su ekonomija, kultura, prosveta i poljoprivreda, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Mongolije Batsetseg Batmunk ocenio da su naši bilateralni odnosi dobri i tradicionalno prijateljski i istakao zainteresovanost za intenziviranje političkog dijaloga, dok je na sastanku sa šefom diplomatije Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojono Esono Angueom naglasio naše čvrsto opredeljenje za produbljivanje sveukupne saradnje i izrazio zahvalnost za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Tanjug/MSP/Dijana Vukmanović

 

Dačić je u razgovoru sa kolegom iz Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i drugim vidovima uzajamno korisne saradnje.

U razgovoru sa šeficom diplomatije Paname Hanainom Tevanej Menkomo, Dačić je izrazio uverenje da možemo uspostaviti obostrano korisnu saradnju u brojnim oblastima.

Tokom sastanka sa šefom diplomatije Somalije Abširom Omarom Džamom, ministar Dačić je istakao da se nada intenziviranju ekonomske saradnje naših zemalja, jer postoje značajni ali nedovoljno iskorišćeni potencijali.

Sa ministrom spoljnih poslova Istočnog Timora Benditom dos Santosom Freitasom, ministar Dačić je razgovarao o unapređenju političkog dijaloga što će doprineti boljem razumevanju i daljem razvoju naše sveukupne saradnje.

Tanjug/MSP/Dijana Vukmanović

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je svom grčkom kolegi Jorgosu Gerapetritisu na sastanku rekao da istorijsku bliskost srpskog i grčkog naroda vidimo kao temelj svestrane saradnje naših zemalja.

Na sastanku sa izvršnim direktorom UNOPS-a Žoržom Moreirom da Silvom, Dačić je izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja i realizacija konkretnih razvojnih projekata sa ovom specijalizovanom agencijom UN nastaviti i u narednom periodu.

Pored ovih sastanaka, šef srpske diplomatije je imao priliku i za kratke susrete i razgovore sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Šukrijem i predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Tanjug/MSP/Dijana Vukmanović

 

Takođe, Dačić je prisustvovao i radnom ručku članica Centralnoevropske inicijative u organizaciji predsedavajuće Moldavije, koji je bio još jedna dobra prilika za razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima u okviru Centralnoevropske inicijative.

Dačić je istakao da Srbija posvećuje poseban značaj unapređenju regionalne saradnje, naročito kroz učešće u regionalnim inicijativama, naročito zbog njihovog doprinosa izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podsticanju ukupnog razvoja.

 

Komentari (0)

Srbija