Politika

Deo opozicije u Skupštini Srbije potpisao dokument "Dogovor za pobedu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

10:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione stranke, organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" potpisali su danas u Skupštini Srbije "Dogovor za pobedu".

Potpisani dokument sadrži 10 tačaka, a između ostalog predviđa kontrolu izbornog procesa, zajedničku kampanju za izlazak na izbore, formiranje jedne zajedničke ili više ideološki srodnih izbornih lista u zavisnosti od "očekivanog najboljeg rezultata za pobedu na predstojećim izborima".

Sporazumom se takođe isključuje bilo kakva mogućnost saradnje i podrške SNS-u i SPS-u.

U sporazumu se takođe navodi i da će stranke potpisnice zajedno raditi na predizbornim platformama i blisko sarađivati na "razvlašćivanju kriminalnog režima bez obzira koje će ih pojedinačne organizacije činiti".

Navodi se i da će "nakon izborne pobede formirati odgovornu republičku, pokrajinsku i lokalnu vlast poštujući najviše demokratske standarde i prakse".

Odgovarajući na pitanje Euronews Srbija zašto "Dogovor o pobedi" nije potpisala i Narodna stranka, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je ova partija "prestala da učestvuje u dogovorima u trenutku kada su tražili raspisivanje izbora".

Lazović kaže da se trenutno kristališu dva pola među opozicionim strankama - one desne, koje će činiti jednu ili dve kolone.

"Mi govorimo da bez obzira na to ko ih čini, one treba da sarađuju i podržavaju jedna drugu u onoj meri koliko je opravdana kritika režima. Ovo je jedna vrsta dogovora za sve koji učestvuju na izborima", rekao je on.

Kako je rekla Ivana Parlić iz Narodne stranke, danas su jasno rekli da nisu potpisali ovaj sporazum, niti dva prethodna akta.

"Zato što smo vrlo jasno na sastancima dela opozicije rekli da smo protiv tog političkog lešinarenja na protestima", rekla je ona.

Celokupan dokument možete pročitati u nastavku.

Tepić: Važno je sačuvati svaki glas

Potpredsednica Stranike slobode i pravde Marinika Tepić u razgovoru za Euronews Srbija da je "Dogovor za pobedu" unapređenje dosadašnje saradnje i odnosa opozicionih partija, koja ujedno podrazumeva i tehničku saradnju svih onih koji se smatraju opozicijom i koji se bore za smenu trenutnog režima.

Euronews

"U prvom redu nas parlamentarnih stranaka i organizacija sa kojima svih ovih meseci organizujemo proteste 'Srbija protiv nasilja', ali i drugih organizacija, pojedinaca, civilnog sektora, istaknutih javnih ličnosti kojima su prihvatljive one stvari koje smo uneli u zajednički 'Dogovor za pobedu'", rekla je Tepić.

Ističe da je važno sačuvati svaki glas i da ne bi trebalo da bude upitno da li će opozicija sa bilo kog kraja ideološkog fronta, pružiti neki minimum i konsenzus da se uspostavi takva saradnja.

"Bar ispred ovih naših zajedničkih partnera, svi su u tom pozitivnom naboju da treba težiti jednoj listi, mislim u prvom redu na ljude koji su organizatori protesta i još neke sa kojima oni sarađuju", rekla je ona i nastavila:

"Imamo jednu zlonamernu političku opciju koja svaku dobronamernost želi da izokrene na potpuno suprotan i negativan način i tražimo da nam se ostavi vreme da, u skladu sa tim koji će biti izbori i kada, možemo da procenimo šta je ono što bi donelo glasove koji su neophodni za pobedu. Dakle, ne glasovi koji su dovoljni za bolji rezultat. Ja sada pričam u ime SSP, mi želimo da se ovaj sistem promeni", rekla je Tepić.

Tepić je optužila SNS da je sa svojim partnerima "uzurpirala vlast upravljajući izvorom moći na osnovu glasova manje od polovine polovine građana Srbije".

"Taj izborni rezultat nije većina građana Srbije, nego polovina od polovine. Većinska Srbija ne podržava ovu vlast. Kao što sam apelovala na predsednika Aleksandra Vučića - 'ajde, samo mesec dana siđite sa televizijskih ekrana, videćete kakva bi drastična razlika bila - jer su mediji njegov glavni alat. Ova vlast je smenjiva i ti građani koji su u piku izlazili u stotinama hiljada na naše proteste, nisu promenili mišljenje. Želimo normalnost, normalnu državu, jer je ovo potpuno izopačenje. Ovako nešto niko ne želi, čak ni članovi SNS", zaključila je Tepić u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija