Politika

Potpisan Sporazum za projektovanje i izgradnju depoa na Makišu za beogradski metro

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

10:05

Potpisan Sporazum za projektovanje i izgradnju depoa na Makišu za beogradski metro
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" sporazum za projektovanje i izgradnju depoa na Makišu za beogradski metro.

"Danas smo sa 'Pauer Čajna' potpisali sporazum koji je još jedan korak ka realizaciji velikog projekta izgradnje beogradskog metroa. To je Ugovor o projektovanju i izgradnji depoa, mesta sa kojeg će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Tu će biti održavanje svih kompozicija metroa. Sporazum je vredan oko 200 miliona evra i u  narednih 60 meseci očekujemo da će biti završena izgradnja tog depoa", rekao je Mali za Tanjug posle potpisivanja.

Mali je naglasio da radovi na izgradnji metroa teku nesmetano.  Kaže da su radovi na izgradnji metroa započeti još u novembru 2021.

"Na površini od 72 hektara, što je ogromna površina i na njoj se trenutno izvode pripremni radovi, kao što su nasipanje peska, kamena i svega što je neophodno da bi se ovaj depo izgradio. Za građane Beograda, ali i cele Srbije i ovo obećanje koje smo dali ispunićemo. Do 2028. prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, druga linija do 2030. godine", rekao je Mali.

Prva linija je ukupno duga 21,4 kilometara od Makiša do Mirijeva. Druga linija je od Mirijeva ka Bežaniji i treća linija pravi se, takođe, ka Bežaniji.

Kako je rekao Mali, to će biti sistem tri linije metroa zajedno sa delovima javnog prevoza u Beogradu, tramvaja, trolejbusa i autobusa i biće potpuno novi sistem javnog prevoza. 

"Višedecenijski san koji ostvarujemo na ovaj način. Jedan ogroman infrastrukturni projekat koji ne samo da doprinosi daljem razvoju infrastrukture, rešavanju saobraćajnih problema i zagađenja u Beogradu, već doprinosi i daljem razvoju Srbije", rekao je Mali.

Komentari (0)

Srbija