Politika

Konrad: Nemačka želi da Srbija bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda

Komentari

Autor: FoNet

22/09/2023

-

19:14

Konrad: Nemačka želi da Srbija bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda
Konrad: Nemačka želi da Srbija bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je, na sastanku sa članovima Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, da Nemačka želi da naša zemlja bude deo Evropske unije (EU) i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda.

Ona je istakla da nije došlo do izmene zahteva Srbiji za priključenje, ali je naglasila da se i sama EU razvila i da postoje novi propisi, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Konrad je istakla da je saradnja dve zemlje na izuzetnom nivo koja se, pored značajnih investicija, ogleda i kroz podršku Nemačke malim i srednjim preduzećima i sektoru dobrog upravljalja.

"Sve to što zajedno radimo doprinosi i približavanju Srbije Evropskoj uniji", rekla je Kondard.

"Provokacije bez povoda na KiM stvaraju prilike za incidente"

Konrad se osvrnula i na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, posebno na položaj srpskog naroda.

"Vidimo provokacije bez povoda, sve to stvara nove prilike za incidente. Mi želimo da se krene putem normalizacije. Moraju biti formirane zajednice srpskih opština za ljude koji žive na Severu Kosova, kako bi imali normalan život i ne smemo zaboraviti da tamo žive i pripadnici druguh nacionalnosti, želimo normalizaciju života za sve", naglasila je ona.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je rekao da, iako Srbija i Nemačka nemaju isti stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, veruje da imaju zajedničku želju da se postojeći problem reši na način koji neće izazvati dublje podele i , kako je naglasio, kontinuiranu "zaglavljenost" Balkana na evropskom putu.

Stefanović je istakao da sa najvećim ocenama treba oceniti inicijativu Berlinski proces, koja je u
velikoj meri doprinela podizanju standarda i pripremljenosti Srbije za buduće članstvo u EU.

"Potrebne su nam nedvosmislene poruke iz Evrope o budućem ulasku celog regiona u Evropsku uniju i ohrabreni smo kada takve poruke čujemo, a na nama je da uradimo naš domaći zadatak", rekao je Stefanović.

On je naveo da je, s druge strane, jasno da su se, u senci užasne tragedije u Ukrajini, geopolitičke prilike drastično promenile i da ovaj region prosto ne može biti ostavljen van evropskih integracija.

Njegov stav je da u Narodnoj skupštini ne postoji puna saglasnost po pitanju evrointegracija i da
smatra da ih Vlada i ne želi, jer neće da se odrekne kontrole medija, korupcije, niti da uradi bilo šta protiv spirale nasilja u Srbiji.

Zato su, kaže Stefanović, izbori neophodni kako bi se sve to promenilo, a Srbija postala sigurno mesto za život i članica EU.

Komentari (0)

Srbija