Politika

Euleks: Napadi u Ranilugu zabrinjavajući, situacija nestabilna

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

19:08

Euleks: Napadi u Ranilugu zabrinjavajući, situacija nestabilna
Tanjug/Kancelarija za KiM - Copyright Tanjug/Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Misija Euleks saopštila je da je sa zabrinutošću primetila današnje napade na tri kuće kosovskih Srba u opštini Ranilug, koji, kako ističu, pokazuju koliko je situacija nestabilna.

U odgovoru na pitanje Tanjuga kako komentariše te napade, naglašavaju hitnu potrebu za deeskalacijom i da ocenjuju svaki oblik nasilja kao nedopustiv.

"U skladu s našim mandatom, koji predviđa snažno praćenje odabranih slučajeva koji pokriva celi lanac krivičnog pravosuđa, pratimo slučajeve zajedno sa nekoliko drugih slučajeva koji uključuju kosovske Srbe ili koji možda utiču na odnose među zajednicama", navodi se u saopštenju.

Unmik je pozvao danas kosovsku policiju da izvrši detaljnu istragu povodom napada eksplozivnim napravama na kuće Srba u Ranilugu, izjavila je portparolka te misije u Prištini Sanam Dolatshahi.

Ona je za Tanjug rekla da će misija nastaviti da prati situaciju na terenu.

"Imajte na umu da smo upoznati sa medijskim izveštajima. Bili smo u kontaktu sa opštinskim vlastima Raniluga i utvrđujemo činjenice. Pozivamo kosovsku policiju da izvrši detaljnu istragu. Nastavićemo da pratimo situaciju na terenu", napisala je ona u pisanom odgovoru.

Ranije je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer poručio da je duboko zaprepašćen izveštajima o tome da su eksplozivne naprave korišćene u više delova Kosova i Metohije.

"Osuđujemo ove akte nasilja i pozivamo nadležne da sprovedu detaljnu istragu i privedu počinioce pravdi", naveo je Hovenijer na društvenoj mreži X.

 Tri eksplozivne naprave bačene su sinoć na porodična domaćinstva trojice uglednih Srba i rukovodilaca Srpske liste u Ranilugu, a zamenik predsednika opštine Ranilug Vladica Aritonović, na čiju je porodičnu kuću bačena eksplozivna naprava, rekao je da pretpostavlja da je motiv ovakvog napada zastrašivanje.

Eksplozivne naprave bačene su i na kuće direktora predškolske ustanove "Pčelica Maja", Srđana Ristića, dok se eksplozivna naprava nije aktivirala u dvorištu porodice direktora Centra za socijalni rad Zorana Ristića, u kojima nema nastradalih ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija