Politika

Trgovina između Srbije i Francuske raste, ove godine premašuje dve milijarde

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

20:15

Trgovina između Srbije i Francuske raste, ove godine premašuje dve milijarde
Trgovina između Srbije i Francuske raste, ove godine premašuje dve milijarde - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović izjavio je danas da trgovina između Srbije i Francuske kontinuirano raste i da bi ove godine mogla da premaši dve milijarde evra.

On je to rekao prilikom otvaranja Poslovnog foruma Srbija-Francuska, koji je danas PKS organizivala u svojim prostorijama, u saradnji sa Francuskom federacijom poslodavaca - MEDEF International.   

Vesović smatra da je međusobno poznavanje srpskih i francuskih kompanija jako dobro, i to na više nivoa: od uslužnog sektora, informacionih tehnologija (IT), bankarstva, finansija, pa do velikih infrastrukturnih projekata.

"Mislim da francuske kompanije imaju tehnologije koje mogu da podrže ono što je najvažniji deo puta Zapadnog Balkana ka EU a to su upravo zelena i digitalna transformacija", rekao je Vesović i dodao da je deo francuske delegacije upravo usmeren ka tehnologijama zaštite životne sredine, reciklaže, digitalne transformacije.

On je istakao brz rast IT i telekomunikacionog sektora, kako u Srbiji tako i u Francuskoj, i podsetio da je Pariz drugo mesto na svetu po koncetraciji tehnoloških kompanija i inžinjera, posle Silikonske doline.

Vesović je izrazio potrebu za saradnjom sa francuskim kompanijama u prehrambrenoj industriji, zarad prehrambrene sigurnosti u kriznim periodima.

Za ovu posetu Francuza Vesović je rekao da je to deo poseta Zapadnom Balkanu, i najavio sledeći sastanak u Tirani, gde će biti potpisan važan sporazum komora Zapadnog Balkana sa organizacijom MEDEF.

"Mi pokušavamo da prikažemo zajednički ekonomski prostor Zapadnog Balkana kao nešto što može da pruži veće mogućnosti, da bude važan igrač na evropskoj mapi industrije. Zbog toga nam je važno sagledavanje celoukupnog prostora Balkana kao jedinstvenog mesta, gde možete i investirati i locirati svoje lance dobavljača, što je u uslovima globalne i geopolitičke nesigurnosti veoma važno za sve kompanije koje posluju u Evropi", zaključio je Vesović.

Potpredsednik za javne poslove kompanije Alstom Filip Delur obratio se u ime organizacije MEDEF i objasnio da je to organizacija koja grupiše veliki broj francuskih preduzeća različitih delatnosti.

On je podsetio da je i francuski ministar spoljne trgovine krenuo na turneju po Zapadnom balkanu sa njima, i da je juče potpisan skup sporazuma sa predstavnicima Vlade Srbije.

Delur se osvrnuo i na projekat beogradskog metroa, za koji je zadužena kompanija Alstom, i izrazio uverenje u uspešnost tog projekta.

"Ja sam siguran da će u Beogradu biti jedan pouzdan metro , i mi ćemo doneti najnoviju tehnologiju, i tu ćemo uključiti srpske kompanije, preduzeća i radnike", rekao je Delur.

On je podsetio da MEDEF posednjih meseci dosta radi u sektoru bezbednosti hrane, i u toj oblasti prehrambrene industrije mogu preneti drugima francusko znanje.

Generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore (FSPK) Sanja Ivanić izjavila je da je njena organizacija veza između francuskih preduzeća i Srbije i dodala da se interes francuskih preduzeća za Srbiju posebno povećao posle predsedničke posete Makrona Srbiji.

"Srbija je glavna zemlja na Balkanu za francuske investicije, preko 70 odsto francuskih investicija u Zapadni Balkan se nalazi u Srbiji. Ovo je regionalni centar za francuska preduzeća i nadamo se da ćemo uspeti još više da ih privučemo", rekla je Ivanić.

Ona je podsetila da su francuska preduzeća u Srbiji prisutna u raznim sektorima, da ih ima oko 130, da zapošljavaju preko 13.000 ljudi.

Komentari (0)

Srbija