Politika

Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

10:07

Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se čuva svih provokacija i da, kako je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbi na KiM treba da ostanu mirni i veruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir, posle jučerašnjih sukoba i pogibije trojice Srba i jednog tzv. kosovskog policajca.

Dačić je za televiziju Prva kazao da se u ovoj situaciji međunarodna zajednica izmiče, praktično dozvoljava da dođe do sukoba na KiM i ostavlja Srbe na odstrel "kosovsko-albanskoj policiji". 

"Kažem kosovsko-albanska policija, jer je to albanska policija, a kosovska policija bi bila kada bi tu bili Srbi", objasnio je Dačić i dodao da je cela suština Briselskog sporazuma bila da na teritoriji gde žive Srbi, Srbi upravljaju.

On je naglasio i da je sve ovo što se sada dešava kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira celu situaciju.

Dačić je naveo i da se kada je u Severnoj Makedoniji izbio sukob između države i albanskih separatista, cela međunarodna zajednica uključila u rešavanje tog sukoba, a da sada Srbi nemaju pravo ni da protestuju protiv terora koji se nad njima vrši.

"Srpski narod ima pravo da se brani i izražava svoju političku volju.Ovde je reč kako kaže predsednik Vučić da svi oni koji su okrvavili ruke i učestvovali i podržavali agresiju na Srbiju 1999. sada nastavljaju sa tom politikom i postavljaju i političku i medijsku osnovu da se podrži režim Kurtija", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Srbija za nastavak dijaloga uz poštovanje principa dogovorenih pre 10 godina.
On je naglasio i da jedina oružana sila u pokrajini može da bude Kfor dodajući da se ne bi dešavale takve situacije da su tamo Kfor i Srbi u policiji.

Dačić je naglasio i da je manastir Banjska kulturno-istorijski, verski spomenik iz 14. veka i da pored nema džamije iz tog perioda, što najbolje potvrđuje viševekovno postojanje Srba na KIM.
 

Komentari (0)

Srbija