Politika

Protest zvanične Moskve Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

23:19

Protest zvanične Moskve Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika
Protest zvanične Moskve Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas snažan protest bugarskom ambasadoru u Rusiji Atanasu Kristinu zbog proterivanja sveštenika Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

"Dvadeset petog septembra u ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je ambasador Bugarske Atanas Kristin, kome je uručen oštar protest u vezi sa proterivanjem trojice sveštenika metohije Sofijske Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske pod izmišljenim izgovorom, na bogohulan i uvredljiv način", navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo je delovanje bugarskih vlasti nazvalo još jednom provokacijom "potpuno u skladu sa aktuelnim evroatlantskim smernicama za borbu protiv ruskog uticaja" i obećalo je neizbežne neprijatne posledice po inicijatore.

"Čvrsto smo uvereni da su njihovi planovi usmereni na podrivanje vekovnih duhovnih veza i tradicije prijateljstva između naroda Rusije i Bugarske, ali oni nemaju perspektivu i osuđeni su na neuspeh", dodaje se u saopštenju ruskog MSP.

Prethodno je bugarska imigraciona služba naredila sveštenicima ruske crkve-manastira u Sofiji da napuste zemlju u roku od 24 sata.Među njima su arhimandrit Vasijan, sekretar metohije Sofijske protojerej Jevgenij i jedan službenik hrama.

U obrazloženju bugarskih vlasti je navedeno da se oni smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost Bugarske.

 

Komentari (0)

Srbija