Politika

Koalicija NADA: Sistem menjati iz korena

Komentari

Autor: Fonet

28/09/2023

-

14:23

Koalicija NADA: Sistem menjati iz korena
Konferencija za novinare koalicije NADA - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Nezahvalno je donositi zaključke o svemu što se pre četiri dana dogodilo na Kosovu, jer nemamo dovoljno informacija o tome, ali je situacija loša, pre svega za Srbiju, i dovodi u pitanje status Srba na Kosovu, zbog čega je neophodno promeniti vlast i korenito promeniti kosovsku politiku, rečeno je danas na konferenciji za novinare koalicije Nada.

Koalicija koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Nova Demokratske straka Srbije (NDSS) zahteva hitno raspisivanje izbora na svim nivoima, jer smatraju da je kosovsku politiku potrebno menjati iz korena.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović rekao je da je posle incidenta u kosovskom selu Banjska neodgovorno donositi zaključke, jer nema dovoljno informacija.

"Ne znamo kako je došlo do toga da se vojska okupi i krene u to doba noći, ne zna se kako su došli do tolikog oružja i, što je najvažnije, ne znamo ni da li je kosovski policajac namerno ili slučajno ubijen i na taj način pokvario scenario koji je na samom početku bio loš za Srbiju, ali je nakon tragedije dobio još tragičniju i goru dimenziju", rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, Albanac i Srbi su stradali bez potrebe, jer je  svaki život vredan, a politika Srpske napredne stranke (SNS) je da bez transparentnosti vodi politiku i na taj način svoje greške krije i prebacuje krivicu na ljude koji nisu odgovorni.

"Bez obzira što sam u opoziciji biću uz svoju državu i zato ne mogu da pretpostavljam da država stoji iza ovoga, jer ovo Srbiji šteti više nego bilo kome. Ne isključujem mogućnost da je vlast bila uključena, jer zna da kolje vola zbog jednog kilograma mesa i da žrtvuje narod kako bi ostali na vlasti, ali daleko od toga da mogu u manjku informacija da tvrdim tako nešto", objasnio je Mihailović.

Predsenik NDSS Miloš Jovanović rekao je da je neophodno što pre raspistai izbore na svim nivoima  jer se samo na taj način situacija na Kosovu i u Srbiji može izmeniti iz krena.

"Svaka vlast je smenjiva i zdravo je da se menja, posebno kada vlada 12 godina, što je slučaj sa SNS. Posle ovih dešavanja na Kosovu potreba za promenom vlasti je još veća, jer samo na taj način može doći do temeljne promene kosovske politike", kazao je Jovanović

On je ukazao da je SNS stavila institucije u svoju službu i da to dovodi do toga da je sistem "u srži truo", bez obzira što se povremeno dešavaju povremene infrastrukturne promene.

"Vlast je prevarila svoj narod i građane, ne može biti važniji jedan čovek od države i časti zemlje. Ma koliko se vršila kampanja u korist jednog čoveka, molim simpatizere SNS da poslože stvari i da shvate da su Dačić i Vučić povukli vojsku i institucije sa Kosova 2012. godine i da je to dovelo do komplikovanja situacije na Kosovu", kazao je  Jovanović.

 

Komentari (0)

Srbija