Politika

Petković: Tražimo od Kfora i Euleksa da budu neutralni, Priština sve vreme lažira činjenice i podatke

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

10:27

Petković: Tražimo od Kfora i Euleksa da budu neutralni, Priština sve vreme lažira činjenice i podatke
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je jučerašnjim hapšenjem Lazara Janićijevića kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio sa terorom prema srpskom narodu. On je dodao da je Kurti dodatno ohrabren da napada srpski narod jer mu to dozvoljava međunaroidna zajednica.

Petković je, na konferenciji za medije rekao da je je juče, dok su građani Kosova i Metohije želeli da se u Vrnjačkoj Banji oproste od svog sugrađanina Stefana Nedeljkovića kosovska policija uhapsila Lazara Janićijevića. 

"On je zaustavljen na prelazu Jarinje, dok je u koloni želeo da se odveze u Vrnjačku banju i oprosti od Stefana Nedeljkovića tu je brutalno uhapšen izveden iz automobila i odveden u pravcu Prištine", rekao je Petković.

On je dodao da je dan pre toga specijalna kosovska policija pretukla trojicu građana srpske nacionalsnosti koji su išli u šumu po drva.

"A u petak je kosovska policija upala u KBC Kosovska Mitrovica. Tražili su stan Milana Radoičića pa su se malo zaneli i upali u KBC", naglasio je Petković i ocenio da se teror Aljbina Kurtija prema Srbima pojačava iz dana u dan.

Dodao je da je Kurti dodatno ohrabren da napada srpski narod jer mu to dozvoljava međunaroidna zajednica.

"Mi tražimo od Kfora i Euleksa da budu neutralni. Pitanje za Euleks - zašto im je bilo zabranjeno da prisustvuju obdukciji. Prošlo je sedam dana i mi ćemo insistirati na tom pitanju", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On je naveo da u odgovoru Euleksa Beopgradu kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, a da na smrtovnici piše da je obavljena 25. septembra.

"Neko ovde ozbiljno laže i zato je važno da vidimo izveštaj. Mnogo je laži Aljbina Kurtija, lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30, 40, sada 90, pa da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada da je stradao od eksploziva. Mnogo nelogičnosti ukazuju da Priština lažira činjenice i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi", naveo je Petković. 

"Na delu progorn i etničko čišćenje"

Dodao je da do danas nisu dobili odgovor ni na drugo pismo Euleksu u kome traže odgovore na pitanja vezana za obdukciju.

"Posebno za Bojana i Igora i način na koji su ubijeni. Ono što su nam kazali naši patolozi na osnovu fotografije Bojana to je da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna sa desne strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima", rekao je on.

Printskrin/Tanjug video

 

Prema njegovim rečima, jasno je da Priština sve vreme lažira činjenice i podatke i u vezi sa događajem i obdukcijom.

"Ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koji je prisustvovao obdukciji su nejasni, hajde da saznamo ko je on, koliko je lekara sudske medicine u tome učestvovalo, kao i da li je izvršen pregled CT skenerom i mnoge druge stvari", rekao je Petković.

Istakao je da je, kako je rekao "na delu progon i etničko čišćenje od strane Aljbina Kurtija, zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost, a ne da Kosovska policija naređuje Euleksu".

Prema njegovim rečima Srbi koji su napustili Kosovo i Metohiju strepe za svoje porodice.

"Oni planiraju da u jednom trenutku povuku i svoju decu i svoje supruge, jer vide kako na sve načine maltretiraju narod", rekao je Petković.

Komentari (0)

Srbija