Politika

Predsednik Srbije primio akreditivna pisma ambasadora Indije, Tunisa i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

11:51

Predsednik Srbije primio akreditivna pisma ambasadora Indije, Tunisa i Kine
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Indije i Tunisa Šubdaršini Tripati i Imen Lažili Amari, kao i ambasadora Kine Li Minga. 

Vučić je ambasadorki Indije Šubdaršini Tripati poželeo uspešan rad i prijatan boravak u našoj zemlji, a istovremeno, izrazio i zahvalnost toj zemlji na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Tom prilikom, predsednik je istakao da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za dalje unapređenje sveukupne saradnje sa Republikom Indijom, koju vidi kao važnog partnera i velikog prijatelja. 

Vučić je pozdravio dosadašnji angažman indijskih kompanija u Srbiji i izrazio očekivanje da će njihov uspeh ohrabriti i druge da prepoznaju Srbiju kao pogodnu destinaciju za ulaganje.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Tokom razgovora, predsednik Vučić je čestitao nacionalni praznik Indije - Dan rođenja Mahatme Gandija, koji su Ujedinjene nacije proglasile za Međunarodni dan nenasilja, istakavši da su njegove vizionarske ideje utkane i u osnovne principe Pokreta nesvrstanih zemalja, što su ujedno temelji dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje naše dve države.

Ambasadorka Tripati je rekla da je došla u Srbiju odlučna da srpsko-indijsko prijateljstvo podigne na viši nivo, s obzirom na velike mogućnosti za saradnju u oblasti farmaceutike, IT sektoru, filmske industrije i drugim. 

Takođe, predsednik Vučić je zamolio ambasadorku Tripati da prenese pozdrave predsednici Murmu i premijeru Modiju, kome je uputio i poziv za posetu Republici Srbiji.

Vučić sa ambasadorkom Tunisa, zahvalio na podršci te zemlje

Vučić je danas primio i akreditivna pisama ambasadorke Republike Tunis Imen Lažili Amari i naglasio opredeljenost Srbije za još dublje međusobno povezivanje i razumevanje po svim pitanjima od značaja na bilateralnom i multilateralnom planu.

On je tom prilikom izrazio zahvalnost vlastima Tunisa na doslednom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i posebno, s tim u vezi, naglasio značaj podrške u međunarodnim organizacijama. 

Istovremeno, on je izrazio uverenje da će svojim radom dati značajan doprinos jačanju bilateralne saradnje u svim segmentima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Poželevši dobrodošlicu ambasadorki Amari, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije prijateljskim odnosima sa Tunisom, utemeljenim na međusobnom razumevanju, uvažavanju, podršci i zajedničkim vrednostima. 

Ambasadorka Amari je prenela prijateljsku poruku predsednika Sajeda i istakla da joj je velika čast da svoju zemlju predstavlja u Srbiji, te navela da se nada da će doprineti dodatnom razvoju sveukupne saradnje Srbije i Tunisa. 

Sagovornici su u razgovoru izdvojili nekoliko oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput poljoprivrede, prehrambene undustrije, turizma i IKT, čemu će doprineti i zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini, o kome se trenutno pregovara.

Vučić zahvalio na podršci Kine po pitanju KiM

Predsednik Srbije primio je danas akreditivno pismo i novoimenovanog ambasadora Kine ambasador Li Minga, uz zahvalnost Kini na podršci pozicijama Srbije po pitanju KiM. On je naglasio da posebno vrednuje prijateljski odnos i odličnu saradnju koju ostvaruje sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

"Novom ambasadoru Narodne Republike Kine poželeo sam srdačnu dobrodošlicu u Republiku Srbiju, koja je čelični prijatelj i lojalan partner Kine", naveo je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

"Izrazio sam uverenje da će svojim angažovanjem, radom i posvećenošću dati značajan doprinos daljem intenziviranju i obogaćivanju sveukupne saradnje naše dve zemlje. Uz zahvalnost Kini na podršci našim pozicijama po pitanju Kosova i Metohije, naglasio sam da posebno vrednujem prijateljski odnos i odličnu saradnju koju ostvarujem sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, koga sa radošću očekujemo da ponovo poseti Srbiju", naveo je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Komentari (0)

Srbija