Politika

Vesić: Peti oktobar bio osnova za današnji ekonomski rast i razvoj

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

14:48

Vesić: Peti oktobar bio osnova za današnji ekonomski rast i razvoj
Vesić: Peti oktobar bio osnova za današnji ekonomski rast i razvoj - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas, na godišnjicu 5. oktobra, da se na taj dan 2000. godine, Srbija otvorila prema svetu i da je sve što se danas dešava, a pre svega ekonomski rast i razvoj zemlje, posledica tih dešavanja.

"Zanimljivo mi je kada slušam o 5. oktobru od ljudi koji ga ’nisu ni videli’, niti su u njemu učestvovali. Ima onih koji misle da imaju pravo da baštine 5. oktobar, iako nisu u tome učestvovali, i kritikuju Aleksandra Vučića koji danas vodi zemlju ka svim ciljevima tada proklamovanim“, rekao je Vesić za Prvu.

Istakao je da je 5. oktobar istorijski dan za Srbiju, kada se otvorila prema svetu.

"Srbija je, svesno ili nesvesno do tada išla pogrešnim putem, zemlja je bila pod sankcijama, bili smo deo građanskog rata u Jugoslaviji, došli smo u situaciju da se izvrši agresija na nas. Tu agresiju nismo mi izazvali, ali vlast nikada ne sme da dovede zemlju u takvu situaciju da je napadne najjača sila sveta... 5. oktobar je odgovor naroda i način da se ponovo vratimo u svet, da se zemlja razvija... Ovo što se danas dešava u ekonomskom razvoju zemlje i sve boljoj poziciji u međunarodnoj zajednici je posledica otvaranja Srbije prema svetu 5. oktobra“, rekao je Vesić.

Podsetio je da su pre 23 godine ciljevi građanki i građana bili da se Srbija vrati u međunarodnu zajednicu, što se i desilo, da se izvrši demokratizacija društva, do čega je takođe došlo, da se spreče izborne krađe, kojih, ističe, nikada više nije bilo.

Cilj je, dodaje, bio i da se Srbija ekonomski poveže sa svetom i da se omogući njen razvoj, čemu danas svedočimo, kao i da postane članica Evropske unije, o čemu se danas pregovara.

"Taj datum, pripada svima jer su se tada država i društvo promenili. Niko nema tapiju na 5. oktobar niti može da pravi politički program na ovom događaju, jer je ta dešavanja su bila posledica, ne politike, već želje građanki i građana da živimo kao sav ostali svet. Ne bismo danas imali ovakav ekonomski razvoj, a imali smo prošle godine 4,4 milijardi direktnih stranih investicija, dok ove očekujemo oko četiri milijarde, da osnove nisu stvorene 5. oktobra. I to kažem kao neko ko je u svemu tome bio, za razliku od mnogih koji će danas da daju izjave, i u tome učestvovao", rekao je Vesić, koji je član Predsedništva SNS.

Vesić je rekao da je vreme da se pomire stanke koje su 5. oktobra bile na različitim stranama i da je prvu ruku pružio predsednik Aleksandar Vučić kada je predložio da se u Beogradu podigne spomenik Zoranu Đinđiću. 

"Peti oktobar danas pripada svima i na njega najmanje prava imaju da se pozivaju lideri današnje srpske opozicije koji su ovaj dogadjaj videli na slikama i koji misle da haosom koji izazivaju u skupštini i neredima na ulici doprinose demokratiji za koju smo se izborili 5. oktobra. Recimo, mogli bi da nauče da su Vojsilav Koštunica i Zoran Đindjić izašli na izbore 24. 9. 2000. godine i pobedili na njima a da je 5. 10. bio samo odbrana volje gradjana. Nisu otimali vlast na ulici. Samo ta mala lekcija bila bi važna za lidere današnje opozicije", naglasio je Vesić.

Komentari (0)

Srbija