Politika

Vučić u Granadi: Kosovo će biti tema Evropskog saveta, neki će pokušati da govore o Srbiji na različite načine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

16:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u izjavi novinarima u Granadi gde boravi na Trećem samitu Evropske političke zajednice (EPC) najavio da će tokom večeri imati brojne važne susrete.

On se danas, na marginama Samita, susreo s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Španije Pedrom Sančezom, Mađarske Viktorom Orbanim i mnogim drugim evropskim liderima.

Kako je rekao, bilo je niz ozbiljnih razgovora od jutros, a oni teški tek predstoje.

"Večeras imam razgovore sa (šefom evropske diplomatije Žozepom) Boreljom i (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom, očekujem i sa (grčkim premijerom Kirijakosom) Micotakisom. Sutra na sednici Evropskog saveta tema će biti KiM. Neki će pokušati da govore o Srbiji na razlicite načine", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je pokušao da objasni evropskim predstavnicima poziciju Srbije, da je to njegov posao i da će to nastaviti da radi.

"Nije uvek lako, niti prijatno. Videite kako su neki od vaših prijatelja uplašeni zbog pritiska sa kojima se suočavaju, ali šta da radim, morate svom snagom da se borite za svoju zemlju i nadam se da ćemo uspeti, ali ne obećavam ništa", rekao je Vučić.

Kako kaže nije razgovarao sa predstavnicima iz Prištine jer oni ni ne žele da razgovaraju.

"Od nas nikad niste čuli da se zalažemo za sankcije, mi se trudimo da naši ljudi na Kosovu i Metohiji imaju normalan život", rekao je predsednik komentarišući zahtev kosovske predsednice Vjose Osmani upućen liderima EU da se Srbiji uvedu sankcije.

On se založio da rešenja kosovskog problema zasnovana na realnosti i kompromisu, "a ne nešto o čemu neko sanja, a da ne da ništa drugoj strani".

"Smanjili smo broj vojnika na administrativnoj liniji, mi smo za mir i prosperitet Zapadnog Balkana", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavu nemačkog ambasadora na Kosovu da se 24. septembra desio napad na teritorijalni integritet Kosova, nazvao licemernom.  

"Kada se kaže napadate na teritorije integritet zemlje koja nije u UN, a istovremeno razarate teritorijalni integritet članice UN i to s važećom Rezolucijom 1244 je licemerno", rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija